27 Mayıs 2009 Çarşamba

Ruhsatınızda Kamyonet, Panel Van Yazıyorsa Dikkat K2 belgesinde ki indirim süresi ve denetleme süresi uzatıldı


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ruhsatında kamyonet yazan araçların alması gereken K2 Yetki Belgesi konusuna açıklık getirdi. Yıldırım, 'Çalışmalar devam ediyor, 31 Temmuz 2009 tarihine kadar belge zorunluluğu dikkate alınmayacak' dedi.

İlk olarak www.tasimacilar.com ve Taşımacılar Gazetesi’nin ‘Panel Van araçlara K2 şoku!’ başlığı adı altında yayımladığı haberi üzerine geri adım atan Ulaştırma Bakanlığı, hem K2 Belgesi’ndeki indirim süresini, hem de denetleme süresini uzattı.

“Sorun giderilinceye kadar bu uygulamayı uzatıyoruz. Şu an için herhangi bir sıkıntı yok” diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereği ruhsatında kamyonet yazan araçlara zorunlu kılınan K2 Yetki Belgesi ile ilgili bir takım sıkıntıların yaşanacağı yönünde www.tasimacilar.com ve Taşımacılar Gazetesi’nde haberler çıkmasıyla birlikte Ulaştırma Bakanlığı’na tepkiler geldiğini ifade etti.

Bakanlığa gelen tepkiler sonrası çalışmaların farklı bir boyut kazandığını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Onlarla ilgili bir düzenleme yaptık. O sorunu biliyoruz. Esasen bu araç için belki ilk satın alma belgesinden, tescilden kurtulmak adına böyle bir işlem yapmışlar. Bunu dikkate alarak bir süre daha bunları eski statüsünde devam ettireceğiz. Herhangi bir uygulama yapmayacağız. Süreyi uzattık” dedi.

“İçişleri Bakanlığı, 2006 yılında 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu’nda bir değişiklik yaparak, araçların dönüşümlerini durdurdu. Bu araçları hususi oto olarak kullanan araç sahipleri, 31 Temmuz 2009 tarihinden sonra ne yapacaklar?” sorusuna Bakan Yıldırım, “Gerekli çalışmalar yapılıyor. Hususi otolarla ilgili bir düzenleme yapılacak. K2 Yetki Belgesi’ni kamyonet sahipleri alacaktır” açıklamasını yaptı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü:




“Kendi aracı ile kendi malını taşıyan gerçek ve tüzel kişi ticari isletmelerin, şehir içi eşya taşımalarında kullanılan ve toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen taşıtları için alacakları K2 Yetki Belgesi’ni 5 bin 778 YTL iken, yüzde 87 indirimli olarak 751 YTL’den belge alma hakları 25.02.2008 tarihin de sona erdi. Ancak Bakanlığımıza gelen yoğun talepler doğrultusunda sadece K2 Yetki Belgesi’ni almak zorunda olanlar için bu süre 31 Temmuz 2009 tarihine ertelendi. İndirim oranını da yüzde 94 olarak belirlenerek, bu konuda önemli bir kolaylık ve avantaj getirilmiş oldu. Yapılan düzenleme ile 31 Temmuz 2009 tarihine kadar K2 Yetki Belgesi alma şartı aranmayacak. Ancak, bu süre içerisinde K2 Yetki Belgesi’ni almak isteyenler ise, yüzde 87 yerine yüzde 94 indirimli olarak alabileceklerdir.”



Ruhsatında kamyonet yazan araç sahiplerine, Ulaştırma Bakanlığı K2 Yetki Belgesi sürprizi yapmaya hazırlanıyor. Otomotiv satış uzmanlarına göre; K2 Yetki Belgesi’yle birlikte hafif ticari araç pazarında bir daralma söz konusu.

Otomotiv üreticileri tarafından Panel Van olarak piyasaya sürülen ve bazı tüketicilerin kimi modellerini VİP’ye çevirdikleri araçların ruhsatları kamyonet olduğu için yasaya göre K2 Yetki Belgesi alma zorunluluğu var. Ulaştırma Bakanlığı, belge süresini 31 Aralık 2008 tarihine uzattı.

Ruhsatında kamyonet yazmasına rağmen, otomotiv bayilerinin hususi oto olarak sattıkları Kangoo, Doblo, Caddy, Connect gibi araçların K2 Yetki Belgesi alma zorunluluğu var. Yasaya göre ayrıca bu araçları kullanacak sürücülerinde SRC belgesi alması gerekiyor.

Daha önce K belgelerinde son günü 28 Şubat 2008 olarak açıklayan Ulaştırma Bakanlığı, bu süreyi 31 Aralık 2008’e tehir etti. Öte yandan 25 Şubat 2008 tarihine kadar belgelerde indirim uygulayarak K2 Yetki Belgesi’ni 700 YTL’ye veren Bakanlığın, bu tarihten itibaren belge ücretlerini de 5 bin YTL civarına çıkartacağı öğrenildi.

Bakanlıklar, birbirinden habersiz!..

K2 Yetki Belgesi konusunda açıklama yapan Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu’nda taşıtların amacı dışında kullanımına izin verilmiyor. Şuan bir buçuk milyon civarında ruhsatında kamyonet yazan araç var. Bu araçlar eşya taşımacılığı mı yapıyor? Yoksa hususi oto olarak mı kullanılıyor bu bilinmiyor. Bakanlığımızın K2 Yetki Belgesi süresini uzatmasının da nedeni bu. Ruhsatında kamyonet yazan araçlar, K2 Yetki Belgesi almak zorundadır. Ruhsatında kamyonet yazan araç sahipleri eğer eşya taşımacılığı yapmıyorsa, araçlarında gerekli tadilatları yaptırarak ruhsatlarını hususiye dönüştürmeleri gerekiyor. Bunu yaptırdıkları zaman K2 Yetki Belgesi almak zorunda değillerdir. Aksi takdirde K2 Yetki Belgesi zorunluluğu var” dedi.

Oysaki İçişleri Bakanlığı 2006 yılında 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu’nda bir değişiklik yaparak, araçların dönüşümlerini durdurdu. Buna göre Temmuz 2006 yılında araçlarda son değişiklikler yapıldı ve Ağustos 2006 tarihinde araçlardaki değişiklikler tamamen durduruldu. Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi bu açıklamayı yaparken, bakanlıkların birbirinden habersiz hareket ettiğini ortaya koydu.

Yüzde 27 ÖTV farkı

Konu hakkında görüş belirten trafik muamelecileri ise; “Ruhsatında kamyonet yazan araçların dönüşümleri eğer durdurulmasaydı araç sahipleri Maliye Bakanlığı’na yüzde 27 ÖTV farkı ödeyeceklerdi. Bu ücrette neredeyse K2 belge ücretlerinin iki katı olacaktı” açıklamasını yaptı.

Pazar daralacak

K2 Yetki Belgesi’yle hafif ticari araç pazarının daralacağını dile getiren otomotiv satıcıları, “Bakanlığın bu uygulamasıyla birlikte pazarda ciddi oranda bir daralma yaşanması tahmin ediliyor. Panel Van araçları tercih eden müşterilerin bir kısmı, araçları hususi otoya kullanırken, bir kısmı da kendi işlerinin nakliyesinde kullanıyor. Dolayısıyla hususi oto için bu araçları tercih eden müşterilerin farklı araçlara yönelmesi, hafif ticari araç pazarında ciddi oranda düşlere neden olacaktır” yorumunu yaptı.

31 Aralık 2008 tarihine kadar K2 Yetki Belgesi’ni almayan ve ruhsatlarında kamyonet yazan araç sahiplerinin ise 1 Ocak 2009 sabahı Ulaştırma Bakanlığı’na tepkilerinin ne olacağı merak konusu.

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’yla zorunlu kılınan K2 Yetki Belgesi’nin tanımı ise; Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak firmalara verilen belgedir.

www.tasimacilar.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder