20 Mayıs 2009 Çarşamba

Ehliyet Tipleri

A1 - A2 Sınıfları motorsiklet ehliyetleri

2918 sayılı Trafik Kanununa göre a2 sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18 yaşından gün almak gerekiyor.

2011 yılına kadar ilkokul mezunları ehliyet alabilir.İlköğretim 6.7.8. sınıflardan terk edenlerde ehliyet alabiliyor.

A2 sürücü belgesi ile Motorsiklet - Motorlubisiklet kullanılabiliyor.Motor hacmi 50 cc altını A1 ehliyet ile Motor hacmi 50 cc ve üstü motorsikleti A2 ehliyet ile kullanılbiliyor.ATV Motor şimdilik A2 ehliyet ile kullanılıyor.
a2 ehliyet alacak sürücü adayları Trafik 50 soru,Motor 20 soru,İlkyardım 30 soru ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
B-C-D-E sürücü belgesi olup A2 sınıfı ehliyet almak isteyenler Motor ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
12 saat ilkyardım,5 saat motor ve araç tekniği bilgisi,35 saat trafik ve çevre bilgisi dersi ile 10 saat direksiyon eğitimi alıyor.
Stajer ehliyet yasası ile şu an A2 ehliyet ile kullanılan ATV motolar B1 ehliyeti ile kullanılabilecek. B ehliyeti B1 ehliyetini kapsayacak.
B sınıfı sürücü belgesi (ehliyet)
2918 sayılı Trafik Kanununa göre B sınıfı ehliyet alabilmek için en az 18 yaşını bitirip 19 yaşından gün almak gerekiyor.

2011 yılına kadar ilkokul mezunları ehliyet alabilir.İlköğretim 6.7.8. sınıflardan terk edenlerde ehliyet alabiliyor.

B sürücü belgesi ile Traktör,Otomobil,Minibüs,Kamyonet kullanılabiliyor.
B Ehliyet alacak sürücü adayları Trafik 50 soru,Motor 40 soru,İlkyardım 30 soru ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
A2 ve F sınıfı sürücü belgesi olup B sınıfı almak isteyenler Trafik,Motor ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
12 saat ilkyardım,16 saat motor ve araç tekniği bilgisi,35 saat trafik ve çevre bilgisi dersi ile 20 saat direksiyon eğitimi alıyor.
Stajer ehliyet yasası ile şu an A2 ehliyet ile kullanılan ATV motolar B1 ehliyeti ile kullanılabilecek.
B ehliyeti B1 ehliyetini kapsayacak.
B sınıfı sürücü belgesi ile yüklü ağırlığı 750 Kg dahil olmak üzere römorklu araç kullanılabiliyor.
C Ehliyet

C ehliyet şekil olarak kalkmadı, ancak yaş nedeni ile tercih edilmemektedir. Ruhsatında “kamyon”, “kamyonet”, “otomobil”, “minibüs”, “traktör” yazan araçları kullanabilmenizi sağlayan C sınıfı sürücü ehliyeti 23 yaş sınırı nedeni ile tercih edilmemektedir ve kursiyerler genellikle E sınıfı ehliyet başvurusu yapmaktadır.

1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girecek yeni yasa ile ruhsatında “kamyon”, “kamyonet”, “çekici” yazan araçlar SRC3 ve SRC 4 Belgeleri ile kullanılacaktır.
D Çekici, Tır Ehliyeti
2918 sayılı Trafik Kanununa göre D sınıfı ehliyet alabilmek için en az 22 yaşını bitirip 23 yaşından gün almak gerekiyor.
2011 yılına kadar ilkokul mezunları ehliyet alabilir.İlköğretim 6.7.8. sınıflardan terk edenlerde ehliyet alabiliyor.
D sürücü belgesi ile Çekici-Kamyon-Komyonet-Minübüs-Otomobil kullanılabiliyor.Ruhsatında çekici yazıyorsa D sınıfı ile Kamyon yazıyorsa C sınıfı ile kullanılabilir.
D ehliyet alacak sürücü adayları Trafik 50 soru,Motor 40 soru,İlkyardım 30 soru ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
B- sürücü belgesi olup D sınıfı ehliyet almak isteyenler Motor ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor. C ve E ehliyet sahipleri sadece Direksiyon sınavına tabi tutulur.
12 saat ilkyardım,20 saat motor ve araç tekniği bilgisi,35 saat trafik ve çevre bilgisi dersi ile 40 saat direksiyon eğitimi alıyor.
Stajer ehliyet yasası ile şu an D ehliyet sınıfı E sınıfı olacak. Stajer Ehliyet Kanun
28.04.1997 tarihinden önce E sınıfı sürücü belgesi alanlar,D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları kullanabilmeleri için ayrıca uygulamalı sınava tabi tutulmazlar. Bu durumda olanlar D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları E sınıfı sürücü belgesi ile kullanabilirler.

750 kg.’ın üstündeki römorkları araçlarına takıp kullanabilmeleri için uygulamalı sınavlardan geçirilmiş olmaları ve belgelerine işlenmiş bulunması mecburidir. Uygulamalı sınavlar römork takılmış araçla yapılır.
E sınıfı otobüs ehliyeti


2918 sayılı Trafik Kanununa göre E sınıfı ehliyet alabilmek için en az 22 yaşını bitirip 23 yaşından gün almak gerekiyor.Stajer Ehliyet Kanun
2011 yılına kadar ilkokul mezunları ehliyet alabilir.İlköğretim 6.7.8. sınıflardan terk edenlerde ehliyet alabiliyor.
E sürücü belgesi ile Otobüs-Kamyon-Komyonet-Minübüs-Otomobil-Traktör kullanılabiliyor.Ruhsatında Otobüs yazıyorsa e sınıfı ile Minübüs yazıyorsa B sınıfı ile kullanılabilir.
e ehliyet alacak sürücü adayları Trafik 50 soru,Motor 40 soru,İlkyardım 30 soru ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
B- sürücü belgesi olup e sınıfı ehliyet almak isteyenler Motor ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor. C ve D ehliyet sahipleri sadece Direksiyon sınavına tabi tutulur.
12 saat ilkyardım,20 saat motor ve araç tekniği bilgisi,35 saat trafik ve çevre bilgisi dersi ile 40 saat direksiyon eğitimi alıyor.
Stajer ehliyet yasası ile şu an E ehliyet sınıfı D sınıfı olacak.Minübüs ehliyeti D1 ehliyet olacak.
28.04.1997 tarihinden önce E sınıfı sürücü belgesi alanlar,D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları kullanabilmeleri için ayrıca uygulamalı sınava tabi tutulmazlar. Bu durumda olanlar D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları E sınıfı sürücü belgesi ile kullanabilirler. 28 nisan 1997 den sonra alınan E ehliyet ile Çekici (Tır)kullanılamaz.

750 kg.’ın üstündeki römorkları araçlarına takıp kullanabilmeleri için uygulamalı sınavlardan geçirilmiş olmaları ve belgelerine işlenmiş bulunması mecburidir. Uygulamalı sınavlar römork takılmış araçla yapılır.
G İş Makinası Ehliyeti - iş makinesi ehliyet kursu - operatör kursu
Forklift ehliyeti - forklift kursu-portif ehliyeti, forklit kursu,
Forklift bir oyuncak değildir ve işletimi ciddi bir biçimde ele alınmalıdır. İster üstünde yük bulunsun, ister bulunmasın hiç kimse kaldırma çatalları kalkık olan bir forkliftin altında durmamalıdır. Eller, kollar ve bacaklar forkliftin gabarisi içinde tutulmalı ve asla dışarı çıkarılmamalı veya sarkıtılmamalıdır. Tüm kazalar ve yaralanma vakaları derhal rapor edilmelidir. Raporlarda kazanın zamanı ve yaralananlara veya kazazedelere ilişkin tüm detaylar belirtilmeli ve derhal ekspere müracaat edilmelidir.
Kazıcı Yükleyici Belgesi
Paletli Hidrolik Ekskavatörün KULLANILDIKLARI YERLER
- Boru ve kablo döşenecek kanalların açılmasında,
- Kanal kazılmasında,
- Bataklıkların temizlenmesinde,
- Büyük çöp çukurlarının açılmasında,
- İnşaat sektöründe zeminlerin kazılması ve taşıyıcı araçlara yüklenmesi işlerinde kullanılırlar.
Dozer Ehliyeti
Kazı, dolgu, yarma, çekme ve itme işlemlerinde kullanılan iş makinalarıdır. Makinanın bıçak takılmamış şekline TRAKTÖR de denir. Bir inşaat çalışmasında ilk giden dozerdir. Dozerlerin bıçak boyları değişik olup çeşitli işlerde kullanılma özellikleri vardır. Dozerler değişik işlerde iş verimlilikleri ve etkinlikleri diğer makinalara göre üstün olan makinalardır.
Vinç Ehliyeti
Vinçler insan gücü ile taşınamayacak ağırlık veya büyüklükteki yüklerin kaldırılması ya da taşıması için kullanılan ve günümüzde özellikle ağır sanayi işletme şartlarında olmazsa olmaz olarak tanımlanan makinelerdir.
1-Köprülü Vinçler (3……140 ton)
2-Monoray Vinçler(1……. 10 ton)
a- Köprülü Monoray Vinçler
b- Konsollu Monoray Vinçler
c- Portal Monoray Vinçler
3-Portal Vinçler(köprülü)



Greyder ehliyeti
Genel olarak greyderler, tesviye işlerinde, şey meyillendirme, hendek kazma ve yol yapımı için kullanılan çok amaçlı makinalardır. Ayrıca uygun bir şekilde kullanıldıkları takdirde, tesviye ve bombelik verme, karıştırma ve yayma, malzemeyi yana yığma işleriyle birlikte hafif kazıma işlerinde de kullanılırlar. Bu işler greyderin bıçağı, kazmaları ve riperleri ile yapılır. Greyderler ağır kazı işleri için (dozer gibi) uygun makinalar değildirler.
İş kamyonları

İş kamyonları, beton pompası, mikser, transmikser, kar küreme aracı, vidanjör, çöp kamyonu, kaya kamyonu, kamyon damperi haricinde kamyon üstü aparat takılı tüm araçlar iş kamyonu sayılır.
Finişer belgesi - Beton ve Asvalt Serme Operatörü

27.Ekim.1996 tahinde, 22800 sayılı resmi gazetede ilan edilen, 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 42. Maddesinde yapılan değişiklik ile iş makinesi kullanılan şahısların operatör belgesi almaları ayrıca karayoluna çıkacak lastik tekerlekli iş makinelerinin sürücülerinin (G) sınıfı sürücü belgesi almaları yasal olarak zorunludur. iş Makineleri operatör eğitimi de dahil olmak üzere, her türlü eğitim ve öğretim amacı ile açılan kurslar, Anayasanın 40. Maddesi gereğince M.E.B den izin alınarak açılır. MEB. Gözetim de denetimi altında yürütülür
Zemin Delgi Ve Sondaj Fore Kazık Ehliyeti ,
Zemin süpürme operatörü,

Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre rücu eder. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak forklift iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 7/7583 Sayılı İş Emniyeti ve İş Güvenliği Tüzüğü ve 1475 Sayılı iş Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar. Silindir ehliyeti henüz talim terbiyeden çıkmamıştır.
H Ehliyet - Özel tertibatlı otomobil mevcuttur -Otomatik Vites Elden Kumandalı
2918 sayılı Trafik Kanununa göre sakat ehliyeti h sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18 yaşından gün almak gerekiyor.

2011 yılına kadar ilkokul mezunları ehliyet alabilir.İlköğretim 6.7.8. sınıflardan terk edenlerde ehliyet alabiliyor.

H sürücü belgesi ile engelliler için özel tertibatlı elden kumandalı araç kullanılabiliyor.
h ehliyet alacak engelli sürücü adayları Trafik 50 soru, lkyardım 30 soru ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
H sürücü belgesi olup B sınıfı ehliyet almak isteyen engelli sürücüler doktordan rapor aldıktan sonra Motor ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
12 saat ilkyardım, 35 saat trafik ve çevre bilgisi dersi ile 20 saat direksiyon eğitimi alıyor.
Herhangi bir ( F sınıfı Sürücü belgeleri hariç) sürücü belgesine sahip olup daha sonradan vücüdunda özür oluşan kişiler.Herhangi bir sınava tabi tutulmadan Devlet Hastanelerinden alacakları yeni bir H sınıfı sürücü olur raporu ile Emniyet Trafik Şube Müdürlüklerine müracat edip,eski sürücü belgesini iade ettikten sonra H sınıfı ehliyet alabilirler.
Istanbul ilinde H sinifi ehliyet verip araci olan neredeyse tek kurumuz, Diğer kurumlarin araci ya baskasinindir yada yoktur lutfen sorup oyle kayit olun. Aracimiz elden kumandali ve otomatiktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder