20 Mayıs 2009 Çarşamba

ÖZEL YÜK TAŞIMA İZİN BELGESİ UYGULAMASI

ÖZEL YÜK TAŞIMA İZİN BELGESİ
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanun'nun 33.Maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 66. ve 128.Maddeleri gereğince, Karayollarında "taşınması özel izne bağlı yükler" ile ilgili alınan Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve Özel İzin Belgesi 09.02.2009 tarihinden itibaren elektronik (internet) ortamda verilmeye başlanmıştır.
Yan tarafta bulunan menülerden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

ÖZEL İZİN BELGESİ
Ağırlık ve/veya boyutları yasal sınırların üzerinde olan yüksüz araçların, iş makinelerinin karayollarında trafiğe çıkması için verilen belgedir.

GENEL BİLGİLER
Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve araç nakli için Özel İzin Belgesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 33. Maddesine bağlı olarak Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 66. ve 128. Maddeleri gereğince verilmektedir.

1) Özel Yük Taşıma İzin Belgesi; bölünemez nitelikteki ağır ve/veya büyük yüklerin karayolu ile taşınması için verilmektedir. Bunun için; yük, ağırlık ve boyutları yasal sınırların üzerinde olmayan bir araca yüklendiğinde meydana gelen toplam ağırlık ve/veya boyutların yasal sınırların üzerinde olmasının söz konusu olması ve karayolundan başka bir ulaşım imkanının bulunmaması gerekmektedir.

2) Boyutları yasal sınırların üzerinde olsun yada olmasın, ağırlığı yasal sınırların üzerinde olan yüklerin nakli için; aracın toplam uzunluğunun ve yüklü iken dingil ağırlıklarının yasal sınırların üzerinde olmaması hususu dikkate alınarak, yeterli dingil sayısına sahip aracın seçilmesi gerekmektedir. İhtiyaç duyulan dingil sayısının fazla olması nedeniyle aracın toplam uzunluğunun yasal sınırların içinde kalmasının teknik olarak mümkün olmaması durumunda; yükün nakli için, tescil olması kaydıyla, toplam uzunluğu yasal sınırların üzerinde aracın seçilmesi yoluna gidilebilir.

3) Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128. Maddesinin (h) bendi gereğince; tescilli veya tescilsiz olup, ağırlık ve/veya boyutları yasal sınırların üzerinde olan araç, yarı römorklu araç, katar, iş makineleri ve benzerlerinin yüksüz olarak karayollarında trafiğe çıkışı için Karayolları Genel Müdürlüğünden Özel İzin Belgesi alınması gerekmektedir.

Müracaatta bu durumun dikkate alınarak; sadece bölünemez özel yüklerin nakli için Özel Yük Taşıma İzin Belgesinin talep edilmesi, diğer hallerde Özel İzin Belgesinin talep edilmesi gerekmektedir.

Tescilsiz araçlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için, aracın niteliğine ve özelliğine göre farklı bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulması ve bu araçların trafiğe çıkışı için -yolun trafiğe kapatılması dahil- çok özel tedbirlerin alınması söz konusu olduğundan, ağırlık ve/veya boyutları yasal sınırların üzerinde olan araçlar için elektronik ortamda Özel İzin Belgesi başvurusu plaka esasına göre yapıldığından, plakasız araçlar için mevcut koşullarda elektronik ortamdaki başvurun kabul edilmesi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle, gerek Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve gerekse Özel İzin Belgesi almak üzere elektronik ortamda başvuruda bulunulabilmesi için, taşımayı yapacak aracın veya araç bütünü içinde yer alan her bir aracın (çekici, römork, yarı römork v.s.) tescil ve trafiğe çıkış izninin olması şarttır.

4) Özel İzin Belgesi trafiğe çıkacak iş makineleri için "trafiğe çıkış izni" anlamına gelmemektedir. İş makineleri için trafiğe çıkış izninin tescili yapan kuruluş tarafından verilmesi gerekmektedir (Karayolları Trafik Yönetmeliği; Madde 34)

5) Karayoluyla uluslararası eşya (yük) taşıması ve buna bağlı olarak ikili veya çok taraflı anlaşmalardan doğan hakların muhafaza edilmesi söz konusu ise; izin için yapılan başvuruda bu durumun beyan edilmesi gerekmektedir.

6) Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128. Maddesinin (g) bendinde:

a. Karayollarında trafiğe çıkışın devamlı olarak yapılmasının gerekli görülmesi halinde, bu işe ayrılacak her bir araç, yarı römorklu araç veya katar için güzergah ve taşıma sınırları ile süre belirtilerek süreli,
b. Karayollarında trafiğe çıkışın münferit olarak yapılması halinde, bu işe ayrılacak araç, yarı römorklu araç veya katar için güzergah ve taşıma şartları ile taşıma zamanı belirtilerek, her çıkış için ayrı ayrı,

Özel Yük Taşıma İzin Belgesi veya Özel İzin Belgesi alınması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Örnek:
a) A noktasından B noktasına sürekli olarak aynı tip, boyut ve ağırlıkta inşaat malzemesi (kiriş, boru v.b), iş makinesi (kepçe, ekskavatör v.b.), kazan, tank v.b. taşınması, bir iş makinesinin çalışma sahasına günübirlik gitmesi-gelmesi süreli taşımadır.
b) Bir iş makinesinin, transformatörün, türbin parçasının v.b. bir noktadan diğer bir noktaya taşınması bir taşımadır.

7) Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128. Maddesinin (i) bendi gereğince; ağırlık ve/veya boyutları yasal sınırların üzerinde olup, askeri maksatlarla kullanılan Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait araçlar için Karayolları Genel Müdürlüğünden Özel Yük Taşıma İzin Belgesi veya Özel izin Belgesi alınması gerekli değildir. Ancak, söz konusu taşıma ve nakillerin yapılması sırasında alınması gerekli tedbirlerle ilgili olarak TSK tarafından yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluş yada kuruluşlardan bilgi ve görüş alınması uygun bulunmaktadır.

8) 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun 5. Maddesi gereğince; Uluslararası anlaşmalar ile savaş hali, sıkıyönetim, olağanüstü hal ve doğal afet durumlarında uygulanacak hükümler saklı kalmak kaydıyla; taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapılabilmesi için Ulaştırma Bakanlığından yetki belgesi alınması zorunludur. Özel Yük Taşıma İzin Belgesi veya Özel İzin Belgesi, 4925 sayılı Kanun kapsamında verilen Yetki Belgesi, Geçiş Belgesi, Taşıt Belgesi v.b. Belgelerin yerine geçmez.

BAŞVURUDA DİKKAT EDİLECEK VE UYULACAK HUSUSLAR
1) İzin almak için; taşımayı yapanın bizzat kendisi, taşımayı yapan firmanın çalışanı veya firma tarafından yetkilendirilen kişiler başvuruda bulunabilir.

2) İşlemlerin başlatılabilmesi için başvuruda bulunacak kişinin şifre alması zorunludur. Aynı kişi tarafından daha sonra yapılacak başvurularda aynı şifrenin kullanılması mümkün olduğundan, alınan şifrenin muhafaza edilmesi gerekmektedir. (Her bir T.C. Kimlik Numarası için bir adet şifre alınabilir.)

3) Başvuruda bulunan kişinin başvuru sayfasında; T.C. Kimlik No, e - mail adresini, Telefon numarasını ve adresini belirtmesi zorunludur.

4) Taşımayı Yapan: Bu izinle birlikte söz konusu taşıma veya nakliyatı yapma yetkisini elde etmiş olan gerçek veya tüzel kişiyi (şirket, kurum, kuruluş v.s.) ifade etmektedir. Bu kişi aracın sahibi olabileceği gibi, herhangi bir anlaşma yada sözleşmeye dayalı olarak aracı kullanma veya kullandırma hakkını elde etmiş olan bir kişi de olabilir.

Başvuru sayfasında:
a) Taşımayı yapan şirket ise, şirketin; Adı, Ticaret Sicil No, Vergi No, Telefon Numarası, Faks Numarası ve Adresi,

b) Taşımayı yapan gerçek kişi ise, kişinin; Adı Soyadı, T.C. Kimlik Numarası, Vergi No, Telefon Numarası ve Adresi,

c) Taşımayı yapan resmi idare ise, İdarenin; İdarenin Adı, Telefon Numarası, Faks Numarası ve Adresi,

belirtilmesi gerekmektedir.

5) Başvuruda beyan edilen bilgilerin yanlış olması durumunda idarenin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle; araç, yük, taşıma tarihleri, taşıma güzergahı vs. bilgilerin doğru olup olmadığından emin olmak için başvuruda bulunan tarafından dikkatlice kontrol edilmesi gerekmektedir.

6) Özel yük taşıyacak aracın boş gitmesi ya da dönmesi taşıma güzergahına dahil edilmeyecek; bunun için - gerekli ise - ayrıca Özel İzin Belgesi alınacaktır.

7) Taşımanın Yapılacağı Araç: Taşıma işinde kullanılan veya nakledilen aracı (kamyon, çekici, yarı römorklu araç, katar, iş makinesi v.s.) ifade etmektedir. Başvuru formunun bu bölümünde, söz konusu aracın yada bu aracın (Örneğin; yarı römorklu araç, katar) bünyesinde yer alan her bir aracın plakası, cinsi ve markası belirtilmektedir.

Başvuruda bulunabilmek için, taşımayı yapan aracın tescil belgesinde belirtilen; plakası, cinsi, markası ve boş ağırlığının bilinmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin aracı tanımak ve tanımlamak için yeterli olmaması veya yeterli görülmemesi durumunda, gerekli diğer ayrıntıların başvuru sayfasındaki "Araca Ait Özel Bilgiler" bölümünde belirtilmesi gerekmektedir.

8) Özel Yük Taşıma İzin Belgesi verilebilmesi için taşınacak yükün bölünemez nitelikte olması esastır. Bu nedenle sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi için, başvuru sayfasındaki "Yüke Ait Özel Bilgiler" bölümüne gerekli bilgilere, açıklamalara; gerekirse "Yüke Ait Resimler" bölümünde yükün kendisine, planına, projesine, irsaliyesine vs. ait fotoğraflara yer verilmesi gerekmektedir.

9) Karayoluyla uluslararası eşya (yük) taşıması ve buna bağlı olarak ikili veya çok taraflı anlaşmalardan doğan hakların muhafaza edilmesi söz konusu ise; başvuru sayfasındaki "Taşımaya Ait Özel Bilgiler" bölümünde bu bilgilere yer verilerek, söz konusu anlaşmalara elektronik ortamda ulaşılmasını sağlayacak kamu idarelerine ait internet adreslerinin veya anlaşmaların yayımlandığı Resmi Gazete’nin tarih ve sayısının belirtilmesi veya anlaşmanın yetkili merci tarafından onaylanmış bir örneğinin Karayolları Genel Müdürlüğüne ibraz edilmesi gerekmektedir.

10) Özel Yük Taşıma İzin Belgesi’nin veya Özel İzin Belgesinin alınabilmesi için (her bir izin belgesi için); 492 sayılı Harçlar Kanununun 118. maddesinde belirtilen (9 sayılı tarifenin VII/d maddesi, 2009 yılı için 395.30 TL) harcın ödenmesi gerekmektedir.

11) Her bir izin belgesinin harç makbuzu ayrı ayrı olacaktır.

12) Harç makbuzunun aslı İdarece alınarak muhafaza edilecektir.

13) İnternet sayfasında onaylanmış olan Özel Yük Taşıma İzin Belgesinin veya Özel İzin Belgesinin kullanılabilmesi (geçerli olabilmesi) için, belgenin çıktısının İdare yetkilisince onaylanması ve mühürlenmesi gerekmektedir. Bunun için; taşımayı yapan veya yetkilisinin, harcın yatırıldığını gösteren belgenin aslı ile birlikte Kuruluşumuzun kendisine en yakın birimine (Genel Müdürlük veya Bölge Müdürlüğü) mesai saatleri içinde şahsen müracaat ederek, belgenin imzalı ve mühürlü bir örneğini talep etmesi gerekmektedir.

14) İzin Belgesinin alınmaması halinde, taşıma tarihinden bir önceki gün mesai bitim saatinde İzin Belgesi otomatik olarak iptal edilecektir.

15) Özel hallerin dışında, belgede belirtilen tarihler arasında taşımanın yapılmaması halinde İdarenin sorumluluğu yoktur. Bu durumda yatırılan harç iade edilmez. İdareden kaynaklanan nedenlerle taşımanın gerçekleştirilememesi halinde, belgelenmesi kaydıyla yatırılan harcın iade edilmesi mümkün olabilecektir. Taşıma tarihinden önce müracaat edilmesi ve belgenin iptal edilmesi durumunda harcın iade edilmesi mümkün olabilecektir.

16) Münferit veya süreli taşımalar için 15 günden fazla süre talebinde bulunulamaz. Bu durum Resmi Kurum ve Kuruluşlar için İdarece ayrıca değerlendirilir.

17) Süreli taşıma yapılacaksa; taşımanın süreli olup olmadığının İdare tarafından anlaşılabilmesi için, başvuru sayfasındaki "Taşımaya Ait Özel Bilgiler" bölümünde taşımaya ilişkin gerekli ve yeterli bilgilere yer verilecektir.

18) Başvuru sayfasında taşıma yapılacak güzergaha ilişkin başlangıç ve bitiş noktalarının belirtilmesi zorunludur. Başlangıç ve bitiş noktaları arasında farklı güzergahlar söz konusu ise; istenilen güzergaha ait bir veya iki ara noktanın belirtilebilir. Ancak, beyan edilen taşıma güzergahının İdare tarafından kabul edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. İdarece uygun görülen taşıma güzergahı izin belgesinde belirtilecektir.

ONAYLANAN BELGEMİ NEREDEN TESLİM ALABİLİRİM?
İnternet sayfasında onaylanmış olan Özel Yük Taşıma İzin Belgesinin veya Özel İzin Belgesinin kullanılabilmesi (geçerli olabilmesi) için, belgenin çıktısının İdare yetkilisince onaylanması ve mühürlenmesi gerekmektedir. Bunun için; taşımayı yapan veya yetkilisinin, harcın yatırıldığını gösteren belgenin aslı ile birlikte Kuruluşumuzun kendisine en yakın birimine (Genel Müdürlük veya Bölge Müdürlüğü) mesai saatleri içinde şahsen müracaat ederek; Karayolları Genel Müdürlüğünde Trafik Şubesi Müdürlüğünden, ilgili Karayolları Bölge Müdürlüklerinde Trafik Başmühendisliklerinden belgenin imzalı ve mühürlü bir örneğini talep etmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder