27 Mayıs 2009 Çarşamba

Resmi Araçlar Tatil Günleri Muayene Olacaklar

Ulaştırma Bakanlığı, yeni açılan 'araç muayene istasyonları' ile ilgili kapsamlı bir genelge yayınladı. Genelge, muayene istasyonlarının çalışma saatlerinden, uygulanacak işlemlere kadar birçok konuyu kapsıyor.


Ulaştırma Bakanlığı, yeni açılan “araç muayene istasyonları” ile ilgili kapsamlı bir genelge yayınladı. Genelge, muayene istasyonlarının çalışma saatlerinden, uygulanacak işlemlere kadar birçok konuyu kapsıyor.

UKOME veya ilgili trafik komisyonları kararları gereğince uygulanan ve aracın rengini değiştirecek nitelikte olmayan renkli kuşaklara sahip ticari araçların muayenelerinde, bu kuşakların araç tescil belgelerine işlenmesi şartı kaldırıldı.

Bakanlık genelgesi uyarınca, muayene sonucunda “EMNİYETSİZ” sınıfına giren kusurları tespit edilen araçların, muayene tekrarlarının da, Yönetmeliğin 8 inci maddesinde “AĞIR KUSURLU” araçlar için belirlenen muayene tekrarına uygun olarak yapılması uygun görüldü.

İstenilen belgeler

Ulaştırma Bakanlığının 2009/KUGM-07 sayılı genelgesi uyarınca araç muayenelerine başlanılabilmesi için istenilen belgeler şöyle sıralanıyor: Trafik tescil belgesi aslı, fenni muayene izin belgesi, (bu izin belgesi, istasyonda yapılan Maliye Bakanlığı sistem sorgulamasında aracın vergi borcu olmadığı görüldüğünde aranmaz), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi, (İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahil olup; bu araçlar için aranmaz), LPG ve CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait “Gaz Sızdırmazlık Raporu”, tadilat muayenelerinde, ayrıca, yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesaplarının ibrazı.

Muayene istasyonlarındaki teknisyenlerin, araç muayenelerindeki zaman aralıklarına da bazı kıstaslar getiriliyor. Şöyle ki; Araç muayene istasyonlarında çalıştırılan hafif vasıta muayene teknisyenlerinin muayene tekrarı hariç, araç başına işlem süresinin asgari 15 dakika, ağır vasıta muayene teknisyenlerinin ise araç başına işlem süresinin asgari 30 dakika olarak esas alınması isteniyor.

Resmi kamu kurum ve kuruluşlarına ait araç muayenelerinin yapılmasıyla ilgili de önemli noktalar bulunuyor. Belediyelere ait toplu taşıma araçlarının muayeneleri, Bakanlığa bilgi verilmek kaydıyla, belirli bir resmi tatil gününde ve normal mesai saatleri dışında fazla mesai yapılmak suretiyle sabit muayene istasyonunda yapılacak.

Ambulans, itfaiye, emniyete ait resmi araçlar, özürlü vatandaşlara ve muayene tekrarına gelen araçlara muayenede öncelik hakkı tanınacak. Hiçbir kamu kurum ve kuruluşu ile özel veya tüzel kişiliklere ait kurumlara ayrı bir muayene kanalı tahsis edilmeyecek.

Resmi tatil günleri çalışma yok

Muayenelerde, trafik tescil belgesinde yazılı bilgilerle (motor ve şase no, renk, cins, model ve benzeri) muayene edilen taşıt üzerindeki bulguların aynı olması halinde işlem yapılacak. Resmi tatil günlerinde araç muayene istasyonları çalışmayacak. Ancak istisnai durumlarda Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü’nün (KUGM) onayı alınacak.

Bu arada, araçların muayeneleriyle ilgili ve mevzuatta açıkça belirtilmeyen hususlara ilişkin talepte bulunan kişi/kurum/kuruluşların taleplerinin Bakanlığa yapılması, aksi durumlarda taleplerinin karşılanmaması da isteniyor.

Seyyar araç muayene istasyonlarında bir saatte en fazla 3 (üç) ve bir günde en fazla 24 (yirmi dört) araçtan fazla araç muayenesi yapılamayacak. Motorlu araç trafik belgesinde yazılı muayene geçerlilik süresi resmi tatil gününe denk gelirse, muayene geçerlilik süresi tatil gününü takip eden ilk iş günü kabul edilecek.

Mesai saatlerinde araç muayenesi amacıyla sabit araç muayene istasyonuna gelen bütün araçlara sıra numarası verilecek. Sıra numarası verilen bütün araçların muayene işlemi tamamlanmadan mesai sonlandırılmayacak. Muayene istasyonlarına gönderilen araçların şase ve motor numaralarının tespiti ise ücretsiz yapılacak.

Araç muayene istasyonlarında çalıştırılacak istasyon amiri, amir yardımcısı ve muayene teknisyenleri, KUGM onayı olmadan görev yapamayacak. Ayrıca, muayenesi yapılan araç raporlarının bir sureti, kağıt ortamında 5 yıl süreyle arşivlenecek.

Aykırı davrananlara uygulanacak yaptırımlar

Öte yandan, Ulaştırma Bakanlığı genelgesine aykırı davranan işletmecilere 2918 sayılı Kanunun 35’inci maddesi uyarınca yaptırımlar uygulanacağı da belirtiliyor. Araç muayene istasyonlarının çalışma usul ve esaslarına ilişkin işletmecilere daha önceden verilen talimatlar ise yürürlükten kaldırıldı.

2918 sayılı Kanunun 35’inci maddesinde belirtilen yaptırımlar ise şöyle: Ulaştırma Bakanlığı tarafından işletme belgesi ile yetki verildiği halde, yönetmelikte belirtilen işletme şartlarına uymayan ve muayeneleri gerektiği şekilde yapmayan gerçek ve tüzel kişilere ilk seferinde bu istasyon için 3 milyar lira para cezası ile 15 gün eksikliklerini düzeltme müddeti verilir. İkinci tekrarında aynı istasyon için 5 milyar lira para cezası ile 15 gün eksikliklerini düzeltme müddeti verilir. Bir yıl içerisinde üçüncü tekrarında 10 milyar lira para cezası verilir ve bu istasyonun işletme belgesi iptal edilir.

www.tasimacilar.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder