6 Haziran 2009 Cumartesi

Yat nasıl alınır



Yeni yat almanın faydaları nelerdir

1. O ‘yeni his’ – bazı müşteriler için, ihtiyaçları olan herşey budur.Onlar yeni geminin saf kokusunu hissetmek ,ambalajı kendi kendilerine çıkarmak, gemiyi ve onun eşyalarını ilk kez kendilerinin kullandığını bilmek isterler.
2. Yat dizaynı – farzedelim ki tersane buna izin veriyor, yatı ve yatın eşyalarını müşterinin taleplerine göre dizayn etmek mümkündür.
3. Arıza – yeni yat tüm arızalıkları ve terslikleri içeren bir garanti ile gelir. Bununla beraber, hatırlamak önemlidir ki:

•Yat ve onun gövdesi dışındaki eşyalar için garanti süresi genelde bir yıldan azdır.
•Yeni yatlar ‘çocukça hastalıklara’ yakalanırlar.

4. Yeni teknolojiler – Birçok yeni yat en son model elektronikler ve yat dizayn teknolojileri ile donatılmıştır.
5. Satın alma ve yapı süreci – tasarlama,satın alma ve yeni yat inşa etme süreci eğlenceli ve yeni yat elde etmenin tamamlayıcı bir parçası olabilir.


Yeni yat almanın zararları nelerdir

1. Yat dizaynı – Birçok tersane yatları seri üretim yoluyla üretir ve yatta büyük bir değişikliğe izin vermez. Müşteri yatını hiç bir iç dizayna izin verilmeksizin ‘raftan’ almaya zorlanır.
2. Arıza – ilk yılları boyunca, birçok yat’çocukça hastalıklar’ ile karşılaşır.Bu özellikle yeni yat modelleri için doğrudur.
3. Üretim yöntemi – seri üretim ve otomazyon üretim kalitesini düşmesine ve nadirenoluşan seri arızalanmalara yol açar. En yüksek kaliteli imalatcıdan yat alma bu riski en aza indireceltir.
4. Satın alma ve inşa süreci- yatları seri üretim ile üreten birçok imalatcı,müşterilerinin ürün eklemesine ve denetlemesine izin vermez.
5. Mali zarar –yat suya değdiği ilk an,değerinin yüzde 15’ini hemen kaybeder.Dördüncü yılına kadar her yıl değerinin yaklaşık yüzde 10’unu kaybetmeyi sürdürür.


İkinci-el yat almanın faydaları nelerdir?

1. Yat dizaynı – yatta değişiklik yada ayar yapmak veya müşterinin ihtiyacına yatı uydurmak uygun bir bütçe ile mümkündür.
2. Arıza – bir yada iki yaşında bir yatı satın almak sizing hala genç ve aynı zamanda ‘çocukca hastalıklarından’ kurtulmuş yeterince tecrübeli bir yatı kullanma zevkine varmanıza izin verecektir.
3. Bütçe kısıtlaması – birinci derece bir tersaneden uygun bir bütçe ile yat almak mümkündür.
4. Teknoloji – şaşırtıcı şekilde, eski,klasik üretim yöntemleri yat üretimi sahası içinde teknolojik avantaja sahiptirler.
5. Yatın değeri – 5 ile 8 hatta daha büyük(üreticiye bağlı olarak)yaş arasındaki yatların değeri zor düşürülür.



İkinci-el yat almanın zararları nelerdir?
1. Tarih – eski sarsıntılar için yat muayene süresi karmaşıktır ve profesyonel hizmet gerektirir.Yatı kendiniz bulmuş olsanız bile,muayene maliyetleri oldukça yüksektir.
2. Malzeme – kullanılmış yatın malzemeleri yeni yatın malzemelerine göre daha sınırlıdır.
3. Arıza – Daha eski yatın arızalanma ihtimali daha yüksektir.



Yeni yat alırken ek masraflar nelerdir?
Daha yaşlı yatın aksine,yeni yat satın almak deniz yolculuğu için aksesuarların tamamlanması,yedek parçalar,aletler ve ek yelken gibi ek maliyetleride beraberinde getirir. Yat fiyatlarını karşılaştırıken hatırlayın ki, fiyat teklifi bu maliyetleri içermediği zaman ,bu maliyetler yatın temel fiyatına eklenmelidir.

Hangisi daha iyidir-dizel yat ya da benzinli yat?
Bu soru özellikle küçük motorlu yatlar ile ilgilidir. Yat tipi seçerken gözönüne alınan temel düşünceler güvenlik,planlanan deniz yolculuğu sayısı ve deniz yolculuğunda varılacak yerleridir.
Yurtdışına deniz seferi, uzun süreli deniz seferleri veya alçak RPM deniz seferleri(mesela,balıkçılık gezintisi) gibi uzun yolculuk planı yaptığında dizel yatı seç.Güvenlik en üst önemde olduğundan dolayı,bir kaç yüz litre gaz ile uzak yerlere yapılan deniz yolculuğu kötü tavsiyedir.
Su kayağı gezintisi yada sahil gezintisi gibi daha kısa sürede ve daha yüksek süratla yapacağın kısa gezintilerde benzinli yatı seç.


Hangi tip itici kuvvet daha iyidir:S-çekici yada şaft çekici?
Bu ikilemin çözümünü oldukça karışık hale getirmesine rağmen, biz yine de her bir itici kuvvet tipinin yararlarını sıralayacağız.

S-çekicinin yararları:
1. Modern üretim yöntemlerine uygunluk.
2. Basit montaj süreci.
3. Sürat
4. Sığ derinlikte seyretme yeteneği.

Şaft çekicinin yararları:
1. Basit onarım hizmeti (bakım için bir tersane gerektiren S-çekicinin aksine).
2.Motor yeri kurmada esneklik,bu yerçekimi merkezini ve diğer makinistik parametlerini göz önüne alarak en iyi pozisyona izin verir.


Düzenli bakımın önemi nedir?
Birçok profesyonel iddia eder ki; yatın rutin bakım harcamaları için sakladığınız herbir dolar,neticede size yatın değerinden 100 dolar kaybettirecektir.
Rutin yat bakımı ve temizliği yat sahibine;yattan daha uzun süreli memnuniyet,daha az miktarda toplam arıza ve erken arıza ortaya çıkarma kolaylığı garanti edecektir ve bu sayede yat sahibi en kritik zamanlarda oluşmaya meyilli olan tatsız teknik arızalardan sakınacaktır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder