30 Ağustos 2010 Pazartesi

IBB, TAKSICILERE MESLEKI GELISTIRME VE UYUM KURSU VERIYOR

IBB, TAKSICILERE MESLEKI GELISTIRME VE UYUM KURSU VERIYOR




IBB Ulasim Daire Baskanligi Toplu Ulasim Hizmetleri Müdürlügü tarafindan yürütülmekte olan, taksi soförlerine yönelik mesleki gelistirme ve uyum kurslarina bu yil 8 bin taksi soförü müracaat etti. Soförlere Trafik Mevzuati, Ingilizce, Demokrasi ve Insan Haklari dersleri veriliyor.



Büyüksehir Belediyesi’nin AB süreci öncesi Istanbul’daki soförlerin bilinçlendirilmesini saglamak ve trafikle ilgili temel bilgi, becerilerini gelistirmek amaciyla yönelik düzenledigi “mesleki gelistirme ve uyum kursu” devam ediyor. Istanbul Otomobilciler Esnaf Odasi’nin isbirliginde düzenlenen kurslara 8 bin taksi soförü müracaat etti.



Feshane Uluslararasi Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen “Taksi Soförlerine Yönelik Mesleki Gelistirme ve Uyum Kurslari”nin açilis töreninde konusan Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Ahmet Selamet, Istanbul’un 2010 Avrupa Kültür Baskenti seçilmesiyle taksi soförlerinin öneminin arttigini belirterek, “Kentimizde verilen taksicilik hizmetinin dünya standartlarini yakalamasini hedefliyoruz. Istanbul gibi bir dünya kentinde taksicilik yapmak için belli bir kültürel donanim gerekir. Biz de kurs programimizi bu bilinçle hazirladik. Bu egitimlerin sonunda taksiciler, 2010 Avrupa Kültür Baskenti Istanbul`da hizmet vermeye hazir hale gelecek” dedi.



Egitime katilmak isteyen taksi soförleri kendilerine en yakin taksi duragina giderek veya Toplu Ulasim Hizmetleri Müdürlügü’nün 0212 453 7995–7975 nolu telefonlarini arayarak kayit yaptirabilecekler. Taksi soförlerine yönelik olan “Mesleki gelistirme ve Uyum Kurslari” ücretsiz olup, gerekli kirtasiye vb. malzemelerde Büyüksehir Belediyesi`nce karsilaniyor.

BÜYÜKŞEHİR KORSAN TAKSİCİLİKLE MÜCADELEDE AKTİF ROL OYNUYOR

BÜYÜKŞEHİR KORSAN TAKSİCİLİKLE MÜCADELEDE AKTİF ROL OYNUYOR


İstanbul Valiliğinde yapılan, tüm Kaymakamların ve ilgili kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda İstanbul genelinde faaliyet gösteren korsan taksilerle ilgili mücadelede izlenecek yol ve gerekli tedbirlerinin alınması konuları görüşüldü.

Tarih : 15.01.2010

Vali Yardımcısının başkanlık ettiği toplantıya, İstanbul’da görevli tüm Kaymakamların yanı sıra İstanbul Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri katıldılar.







İstanbul’da korsan taksilerin neden oldukları problemler, bu problemlerin giderilmesine yönelik konular ile korsanla mücadelede etkin bir denetimin sağlanması açısından çözüm önerileri üzerinde duruldu. Bu çalışmalar yürütülürken tüm yetkili birimlerin koordine olarak etkili ve verimli çalışmaları için birlikte hareket edilmesi kararı alındı.







Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına katılan Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ali ARSLAN yaptığı konuşmada, korsan taşımacılığın nedenlerini, korsanla mücadelede karşılaşılan zorlukları, mevcut kanunlarda uygulanan yaptırımların yetersizliğini ve kurumların birbirleriyle iletişim halinde olarak daha etkin mücadele için neler yapılması gerektiğini içeren bir sunum yaparak toplantıyı katılım gösteren tüm yetkilileri bilgilendirdi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Daire Başkanlığı, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü kontrolünde yapılan korsan taşımacılık yapanlara yönelik denetimlerde, bu yıl içerisinde Emniyet Müdürlüğü tarafından gelen bilgilere göre korsan olarak faaliyet gösterdiği tespit edilen 4199 araç trafikten men edilmiştir. Ayrıca İl Jandarma Komutanlığından verilen bilgilere göre de iki adet rent a car adı altında faaliyet gösterip korsan taksi çalıştıran işyeri ve durak kapatılmıştır.







İstanbul genelinde faaliyet gösteren korsan taksilerle mücadele etmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı katılımıyla oluşan bir komisyon kurulmuş olup bu komisyon çalışmalarında, illegal çalışan araçlar tespit edildiğinde, korsan taşımacılık yapan araçlar trafikten men edilmektedir. Eğer durak olarak faaliyet gösteriyorlarsa, faaliyet gösterdikleri duraklar kapatılarak, taşımacılık yaptıkları araçlar trafikten men edilmek suretiyle haklarında cezai işlem uygulanmaktadır.

ÇALIŞMA RUHSATI OLMAYAN MİNİBÜSLER TRAFİKTEN MEN EDİLİYOR

ÇALIŞMA RUHSATI OLMAYAN MİNİBÜSLER TRAFİKTEN MEN EDİLİYOR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Daire Başkanlığına Bağlı, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü kontrolünde yapılan denetimlerde Zabıta ekipleri İstanbul genelinde taşımacılık yapan (M) ve (TM) Seri Plakalı Ticari Minibüslerin denetimlerini sıklaştırarak devam etmektedir.


Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü kontrolünde gerçekleştirilen ve Zabıta ekiplerinin yaptığı denetimlerde kontrol edilen minibüslerden çalışma ruhsatnamesi olmayanlar ve güzergah ihlali yapanlar hakkında gerekli cezai müeyyide uygulanmıştır. C76 Kadıköy – Polis Hastanesi ve A11Cevatpaşa – Edirnekapı hattında yapılan denetimlerde Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından verilen Çalışma Ruhsatnamesi olmayan ve güzergah ihlali yapan minibüsler Belediye Encümen kararıyla trafikten men edilmiştir.







Bu denetimler neticesinde, İstanbul genelindeki tüm toplu taşıma araçlarının kayıt altına alınması, illegal çalışmaların engellemesi ve tamamen ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Kayıt altına alınan tüm toplu taşıma araçlarına belli standartlar getirilecek ve toplu taşımacılıktaki kalite ile araç niteliği yükseltilecektir. Böylece İstanbul’da ruhsatsız taşımacılık yapılamayacak, toplu taşımacılık yapan her araç hukuki bir altlık içine girecektir.







Bu meyandaki denetimler sürdürülmekte olup; Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından verilen “Minibüs Çalışma Ruhsatnamesi” olmayan araçlar bu belgeyi ibraz edene kadar, araçları bağlanmak suretiyle trafikten men edilecekler, çevreye ve vatandaşlara kaba-saygısız tavırlar içinde bulunan şoförler hakkında ise yönerge ve ilgili kanun hükümleri doğrultusunda işlem yapılmaktadır.



İlgili tüm esnafın mağdur durumda kalmaması için Çalışma Ruhsatnamelerini en kısa zamanda almaları, yönergede bulunan çalışma esaslarına uymaları gerekmektedir.















Haber ve Duyurular

Taksi dolmuşlardan da yıllık harç kaldırıldı

ÇALIŞMA RUHSATI OLMAYAN MİNİBÜSLER TRAFİKTEN MEN EDİLİYOR

BÜYÜKŞEHİR KORSAN TAKSİCİLİKLE MÜCADELEDE AKTİF ROL OYNUYOR

TRAFİK VE ULAŞIM SORUNLARI ELE ALINDI

2010 ÇALIŞMA RUHSAT HARÇLARI BELİRLENDİ

TAKSİ SOFÖRLERİNİN SINAVI YAPILDI

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü uhdesinde yürütülen ticari taksi şoförlerine yönelik Mesleki Geliştirme ve Uyum Kurslarının 2007 yılı eğitimleri tamamlanarak, taksi şoförlerinin sınavları 3 Şubat Pazar Günü yapıldı.




2007 yılında öngörülen 8000 taksi şoförü eğitime alınmış, yüzde 80 devam mecburiyetini sağlayan 7013 kişi sınava girmeye hak kazanmıştır.

 
Taksi Şoförleri kurs süresince Çevre ve Şehir Bilgisi, Trafik Mevzuatı ve Kuralları, Turizm Bilgisi, Halkla ilişkiler, İngilizce, Görgü Kuralları, İlkyardım gibi derslerden oluşan toplam 50 saat eğitim almışlardır.






Eğitimlere devam eden ve sınava girmeye hak kazanan ticari taksi şoförlerinin sınavı 3 Şubat 2008 Pazar günü yapılmıştır. 5 bölgedeki okullarda yapılan sınavlara taksi şoförlerinin yoğun katılımı gözlenmiştir. Sınav sonuçları 15 gün içersinde taksi şoförlerine cep telefonu ile bildirilecek olup web adresimizden de yayınlanacaktır Yapılacak sınavda başarılı olanlara Eğitim Sertifikası ile Toplu Taşıma Aracı Kullanım belgesi verilecektir.

AB sürecinde yol alan ülkemiz ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’umuza yakışır biçimde taksi şoförlerimiz, belediyemizce eğitimden geçirilmektedir. Amaç, halkla ve turistlerle sürekli yüzyüze gelen taksi şoförlerimizin, sürüş tekniği, kültürel bilgi, görgü ve becerilerinin artırılmasını sağlamak, İstanbul’un misyon ve vizyonuna uygun taksi şoförlerinin çalışmasını sağlamaktır.





Bu çerçevede 2006 yılında 6000, 2007 yılında 8000 taksi şoförüne eğitim verilmiş olup, geriye kalan taksi şoförlerinin de en kısa zamanda bu eğitimden geçirilmesi hedeflenmektedir.



Bilgi İçin

Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü

Eğitim Birimi

Tel: 0212 453 79 75–95

0212 453 78 83



AĞIR TAŞITLAR




Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü kurulduğu günden itibaren ağır tonajlı araçların kent içi trafiğinde yer alacağı güzergah ve saatleri, kent trafiği ve toplu taşıma sistemi özelliklerini titizlikle dikkate alarak incelemiş ve İstanbul halkının trafik güvenliğini ve ulaşımdaki rahatlığını en az etkileyecek şekilde izin belgeleri düzenlemiş denetimler gerçekleştirmiştir.



BELGE ALMASI GEREKEN AĞIR TAŞITLAR:



En fazla bir yıl süreli izin belgesi verilebilecek ağır tonajlı araçlar İstihap Haddi 4000 Kg Üstündeki Kamyonlara;



1. Gecikmesinde niteliği bozulacak türde ürün taşıyan; Süreklilik arz edecek şekilde · Et, Süt, Yaş Sebze Meyve, Balık (Frigofrik) · Meşrubat (açık veya kapalı kasa), · Kömür, · Hazır beton (mikser), · İçme, sanayi ve/veya kullanma suyu (içme suyu için İl Sağlık Müdürlüğünden ilgili belge, sanayi suyu için İSKİ’den ilgili belge, · Gazete, ilaç, tıbbi malzeme taşıyan kamyonlara,





2. Araç çekme ve kurtarma işinde çalışan araçlara (sıfır araç taşıyanlar dahil değil),

3. Akaryakıt taşıyan tankerlere, LPG taşıyan tankerlere en fazla altı aylık,

4. Resmi kurum ve kuruluşlar ile sözleşmeli olarak çalışan ağır tonajlı araçlara,

5. Valilik Oluru ile uygun görülen diğer ağır tonajlı araçlara,

6. Hafriyat, Kum, Mıcır taşıyan kamyonlara,

7. Cam, pencere ve bina dış temizliğinde kullanılan araçlara, sepetli vinçlere 8. Büro ve ev eşyası taşıyan kamyonlara,

9. Gümrüklere, Limanlara ithal ve ihraç malı taşıyan ağır tonajlı araçlara,

10. Sosyal, Kültürel, Sportif ve Uluslar arası etkinlikler nedeniyle şehir içerisine girmesi gerekli ağır tonajlı araçlara,

11. Basın ve Yayın kuruluşlarına ait canlı yayın araçlarına,







İSTENİLEN BELGELER





1-Şirketin imzalı kaşeli dilekçesi, (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne)

2-Faaliyet Belgesi, (Son 1 YILLIK)) Şahıs ise vergi levhası fotokopisi,

3-Araç ruhsatı’nın aslı ve fotokopisi veya noter tasdikli fotokopisi,

4-Araç kiralık ise her iki tarafında faaliyet belgesi veya vergi levhası fotokopisi ve Kira sözleşmesi,

5-Hafriyat taşıyan kamyonlarda,hafriyat taşıma belgesinin aslı,hafriyat taşıma belgesi yoksa damper sarıya boyanmış ve damper yanında “inşaat ve yıkıntı atığı taşıma aracı” yazılı plaka gözükür şekilde 1 adet resim

6-Araç Şöförünün Ehliyet GBT si dökümü (Trafikten alınacak)

7-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Güzergah Kullanım İzin Belgesi hesabına yatırılmış Banka Dekontu.





Ingbank ve Vakıfbank’ın Tüm Şubelerinden Tahsil Edilir,H.No:9996030



1 yıllık 250,00 TL

6 aylık 150,00 TL

3 aylık 96.00 TL

1 aylık 65.00 TL

4 günlük 36,00 TL


TAKSİLER ve TAKSİ DOLMUŞLAR




Müdürlüğümüz kurulduğu günden bu yana ticari taksiler ile ilgili bir çok planlama ve standartlaştırma çalışması yapmıştır. Planlama çalışmalarında taksi cepleri ile ilgili talepler değerlendirildi arazi etütleri sonrasında gerekli düzenlemeler yapıldı. Kamu yararı ve ortak fayda ilkeleri göz önüne bulundurularak yasal olarak çalışan ticari taksilerin kayıt altına alınmasına başlanmıştır. Ticari taksiler için araç ve sürücü standartlarının belirlenmesi çalışması UKOME kararı ile sonuçlandırılmıştır.



Müdürlüğümüz taksi-dolmuş araçlarının durak yerlerini tespit etmiş talepler doğrultusunda uygun yerlerde arazi ve etüt çalışmaları yaparak alternatif durak yerlerini belirlemiştir.



GEÇİCİ ÇALIŞMA RUHSATI ALMAK İÇİN : İSTENİLEN BELGELER



1- İmzalı kaşeli dilekçe, (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne)

2- Motorlu araç trafik tescil belgesi'nin (araç ruhsatı'nın) aslı ve fotokopisi veya noter tasdikli fotokopisi,

3- İlgili kurum (oda) faaliyet belgesi, (Son Altı Ayı Geçmemiş Olması)

4- 2 Adet fotoğraf

5- Araç sürücüsünün en az 3 yıllık sürücü belgesine sahip olması,(ehliyet)

6- İkametgah il muhabiri

7- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,

8- Vakıflar Bankası Valide Sultan Şubesi Hesap No Taksiler için: 9996040 Dolmuş Taksiler için: 9996050 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurum Tahsilatı Hesabına Yatırılmış Banka Dekontu

9- Adet telli dosya ve mavi klasör



Taksiler 2010 yılı bandrolünü ücretsiz olarak alabilirler. (2009 yılı ve geriye dönük borçlarını yatırmak kaydıyla)



YILLIK ÜCRET Dolmuş Taksiler için Geçici Çalışma Ruhsat harcı 750 TL (2 TAKSİTTE ALINIR)



Ticari Plaka Tahsis Belgesi Bedeli: 1.100 TL



MİNİBÜSLER




Toplu Ulaşım Hizmetleri M plakalı minibüsleri; yasal çalışma standardını, hak sahiplerinin korunmasını ve vatandaşların kaliteli hizmet alması sağlamak adına kayıt altına almaya başlamıştır.



Minibüslerin hat uzatma , güzergah değişikliği gibi taleplerini değerlendirmeye almış, arazi etütleri ışığında gerekli düzenlemeleri yapmıştır ve çalışmalarını sürdürmektedir.



GEÇİCİ ÇALIŞMA RUHSATI ALMAK İÇİN : İSTENİLEN BELGELER



1- 2 Adet resim,

2- Başvuru formu,

3- Faaliyet belgesi (Aynı yıl içinde alınmış),

4- Motorlu araç trafik tescil belgesi'nin (araç ruhsatı'nın) aslı ve fotokopisi veya noter tasdikli fotokopisi,

5- Bir önceki yıla ait çalışma ruhsatı'nın aslı ve fotokopisi veya noter tasdikli fotokopisi

6- Vakıflar Bankası Valide Sultan Şubesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurum Tahsilatı Hesabına Yatırılmış Banka Dekontu



M Serisi Ticari Minibüsler Geçici çalışma ruhsat harcı: YILLIK: 1400 TL (2 TAKSİT'TE ALINIR)



Ticari Plaka Tahsis Belgesi Bedeli: 1.100 TL

SERVİS ARAÇLARI




Müdürlüğümüz kurulduğu günden bu yana okul ve personel,kamu,turizm ,ücretsiz yolcu servislerinin kayıt altına alınması,toplu ulaşımda kalitenin yükseltilmesi ve halkımızın hak ettiği hizmeti alabilmesi için servis araçlarına uygunlukları değerlendirilerek izin belgesi vermeye başlamıştır.



Bu sayede uygunsuz araçların trafiğe çıkması, yasa dışı ticari teşebbüsler yapılarak kamu yararının tehlikeye sokulması engellenmiştir.



Servis aracı ile yolcu taşımak isteyenlerin çalışmaya başlamadan önce(en geç çalışmaya başladıkları gün) ilgili servis aracına ait sayfada listesi verilen evraklarla müdürlüğümüze başvurması gerekmektedir.



Evraklarını getiren talep sahibinin kaydı alınarak kendisine bir kayıt belgesi ve izin belgesinin teslim edileceği tarih verilir.



Kayıt altına alınan evraklar incelenir ve eksiksiz olmaları takdirinde işlem yapılır ve talep sahibine belirtilen tarihte imza karşılığı izin belgesi teslim edilir.



Araç sahiplerinin gerekli şartları yerine getirerek izin belgesi almaksızın çalışması koşulunda araçları trafik ekiplerince bağlanmakta olduğu gibi cezai müeyyide de uygulanacaktır.



Aracı bağlananların en kısa sürede gerekli evraklarını eksiksiz tamamlayarak müdürlüğümüze başvurmaları gerekmektedir.

SERVİS ARAÇLARI




Müdürlüğümüz kurulduğu günden bu yana okul ve personel,kamu,turizm ,ücretsiz yolcu servislerinin kayıt altına alınması,toplu ulaşımda kalitenin yükseltilmesi ve halkımızın hak ettiği hizmeti alabilmesi için servis araçlarına uygunlukları değerlendirilerek izin belgesi vermeye başlamıştır.



Bu sayede uygunsuz araçların trafiğe çıkması, yasa dışı ticari teşebbüsler yapılarak kamu yararının tehlikeye sokulması engellenmiştir.



Servis aracı ile yolcu taşımak isteyenlerin çalışmaya başlamadan önce(en geç çalışmaya başladıkları gün) ilgili servis aracına ait sayfada listesi verilen evraklarla müdürlüğümüze başvurması gerekmektedir.



Evraklarını getiren talep sahibinin kaydı alınarak kendisine bir kayıt belgesi ve izin belgesinin teslim edileceği tarih verilir.



Kayıt altına alınan evraklar incelenir ve eksiksiz olmaları takdirinde işlem yapılır ve talep sahibine belirtilen tarihte imza karşılığı izin belgesi teslim edilir.



Araç sahiplerinin gerekli şartları yerine getirerek izin belgesi almaksızın çalışması koşulunda araçları trafik ekiplerince bağlanmakta olduğu gibi cezai müeyyide de uygulanacaktır.



Aracı bağlananların en kısa sürede gerekli evraklarını eksiksiz tamamlayarak müdürlüğümüze başvurmaları gerekmektedir.

FAYTONLAR




İstanbul Kentinin eşsiz güzelliğe sahip olan adalarında toplu ulaşım aracı olarak kullanılan ve nostaljik bir önemi olan faytonlar Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü göreve geldikten sonra sistemli hale getirilmek ve halkımıza kaliteli hizmet götürmek için kayıt altına alınmaya başlanmıştır.







FAYTON ARACI GEÇİCİ RUHSATNAMESİ BAŞVURUSU İÇİN



1- Başvuru Formu Doldurularak, (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne)

2- Fayton Sahibinin; İkametgah Belgesi -Nüfus Cüzdan Fotokopisi

3- Vergi Levhası Fotokopisi,

4- İlgili kurum (oda) faaliyet belgesi, (Aynı yıla ait)

5- 2 Adet vesikalık fotoğraf

6- En son almış olduğu Fayton Taşımacılığı Çalışma Ruhsatı’nın fotokopisi (Adalar Belediye Başkanlığından alınan en son çalışma belgesi )

7- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurum Tahsilatı Hesabına Yatırılmış harç makbuzlarının aslı 8- Muayene Raporu (İl Tarım Müdürlüğünden alınan)

9- Uygunluk Belgesi (Faytonun Taşımacılığa Uygun olduğunu, gereken donanım ve teçhizata sahip olduğunu belirten belge)





Fayton geçici çalışma ruhsat harcı: YILLIK: 140 YTL (2 TAKSİT'TE ALINIR)




Özürlü Park Kartları




Özürlü park kartı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından; İçişleri Bakanlığı’nın 05.07.2000 Tarih ve 159 sayılı “Özürlüler için park kartı verilmesi” hakkındaki genelgesi uyarınca alınan; 30.06.2005 Tarih ve 2005/5–31 Sayılı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararına uygun olarak verilmektedir.

Bu kart sahipleri; Yaya geçidi, itfaiye musluğu ve kavşaklar hariç, park yeri olmayan yerlerde trafiği aksatmayacak şekilde en çok 20 dakika geçici süreli park yapabilirler. Park yerlerinde öncelik hakkı sağlanır. Özel olarak özürlüler için ayrılan park yerlerinde bu kart sahibi olmayanlar park yapamazlar.



- İkametgah Kağıdı

- Nüfus Cüzdan Sureti

- Sakat Raporu (Asıl)

- Araca Ait Ruhsatın Noter Tasdikli Örneği

- H Sınıfı Ehliyet Belgesinin Noter Tasdikli Örneği

- 1 Adet Fotoğraf

- Dilekçe(Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne)

- Başvuru Formu (Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz)







SRC Belgesi yolcu / eşya-yük taşımacılığı eğitimi müfredat programı


SRC1-2-3-4-5 belgeleri eğitimi müfredat programı:


SÜRÜCÜLER İÇİN DERSLER DERS SAATLERİ

SRC1 SRC2 SRC3 SRC4 SRC5

TOPLAM EĞİTİM SÜRESİ 32 28 32 28 16

Güvenli Sürüş Teknikleri 3 3 3 3 0

Ulaştırma Mevzuatı 2 2 2 2 0

Trafik Kuralları, Cezalar 2 2 2 2 0

Trafik Kazalarının Önlenmesi 2 2 2 2 0

Çalışma ve Dinlenme Süreleri 2 2 2 2 0

Davranış Psikolojisi 3 3 3 3 0

İletişim Teknolojileri 1 1 1 1 0

Tehlikeli Madde Taşımacılığı 0 0 2 2 16

Gümrük, TIR ve Kaçakçılık Mevzuatı 2 0 4 0 0

Turizm Taşımacılığı 3 2 0 0 0

Düzenli Yolcu Taşımacılığı 4 3 0 0 0

Yasal Sorumluluklar ve Sigorta 2 2 3 3 0

Harita Okuma Bilgisi 1 1 1 1 0

Güzergâh ve Geçiş Belgeleri 0 0 2 2 0

İlkyardım 3 3 3 3 0

Araç Bilgisi ile Ekonomik Araç Kullanımı 2 2 2 2 0

 
SRC, ODY, ÜDY belgelerinin eğitiminden ve hem eğitim hem de sınavından muafiyet
 
Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği




İKİNCİ BÖLÜM

Mesleki Yeterlilik Belgesi Bulundurma Zorunluluğu, Türleri, Derecelendirilmesi ve Muafiyetler



Mesleki Yeterlilik Eğitiminden Muafiyet

Madde 8- Aşağıdaki vasıflara sahip olanlardan;

a) Yapılacak Mesleki Yeterlilik Sınavında başarılı olmaları kaydıyla;



1) Üniversitelerin/Yüksekokulların 4 yıllık lisans eğitimi veren ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği bölümlerinden mezun olanlar ile diğer bölümlerinden mezun olup lojistik, ulaştırma, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği alanlarında ihtisas, yüksek lisans veya doktora derecesi almış olanlar,



2) Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl süreyle şube müdürü veya bölge müdür yardımcısı unvanı ile görev yapmış olanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez veya taşra teşkilatında en az üç yıl süreyle trafik ile ilgili bölümlerde daire başkanı veya emniyet müdürü olarak görev yapmış olanlar,



3) ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi ile en az 5 yıl mesleki faaliyette bulunduğunu belgeleyenler,



Mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olup, kendilerine başarılı oldukları sınavın niteliğine uygun ÜDY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.



b) Yüksek okul mezunları, yapılacak mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmaları kaydıyla mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olup, kendilerine başarılı oldukları sınavın niteliğine uygun ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.



Bakanlık gerektiğinde birinci fıkranın (a) bendinin (1) nolu alt bendi kapsamına giren eğitimleri veren üniversite/yüksek okulların ilgili bölümlerinin isim listesini bir tebliğ ile yayımlar.



Mesleki Yeterlilik Eğitiminden ve Sınavından Muafiyet

Madde 9- Aşağıdaki vasıflara sahip olanlar mesleki yeterlilik eğitiminden ve sınavından muaftırlar. Bunlara, talep etmeleri halinde doğrudan;

a) Üniversitelerin/Yüksekokulların dört yıllık lisans eğitimi veren ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği bölümlerinden mezun olanlar ile diğer bölümlerinden mezun olup ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği alanlarında ihtisas, yüksek lisans veya doktora derecesi almış olanlara ilgili ODY,



b) Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl süreyle daire başkanı, bölge müdürü veya daha üst unvanla görev yapmış olanlar ile Ulaştırma Bakanlığı başmüfettişleri ve hukuk müşavirlerine talep ettikleri ÜDY,



Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl süreyle şube müdürü, bölge müdür yardımcısı unvanı ile görev yapmış olanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez veya taşra teşkilatında en az üç yıl süreyle trafik ile ilgili bölümlerde daire başkanı veya emniyet müdürü olarak görev yapmış olanlara talep ettikleri ODY,



c) Yüksek Öğretim Kurumlarının sürücü eğitimi veren bölümlerinden mezun olanlara talep etmeleri halinde ilgili SRC,



türü Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.



Bakanlık gerektiğinde (c) bendi kapsamına giren eğitimleri veren üniversite/yüksek okulların ilgili bölümlerinin isim listesini bir tebliğ ile yayımlar.

Belediyeden sertifika alamayan sürücü, taksicilik yapamayacak

Belediyeden sertifika alamayan sürücü, taksicilik yapamayacak






İstanbul'daki taksicilere AB ülkelerinde uygulanan standartlar getiriliyor. Toplu ulaşım sertifikası, kent ile ilgili eğitimler, araç yaşı, yeniliklerden bazıları. Belediye tarafından 2006'dan bu yana düzenlenen kurslarda 24 bin sürücüye sertifika verildi. Getirilecek standartlara ayak uyduramayanlar, İstanbul'da yolcu taşımacılığı yapamayacak.









'2010 Avrupa Kültür Başkenti' İstanbul'da, belediye tarafından verilen 'Toplu Ulaşım Aracı Kullanım Belgesi' bulunmayan sürücüler taksicilik yapamayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2006 yılından bu yana kentte hizmet veren taksicilere eğitim kursları düzenliyor. 50 saatlik kursta halkla ilişkiler, ilkyardım, turizm ve tarih bilinci, İngilizce ve trafik konuları ele alınıyor. Sürücülere Atatürkçülük ve laiklik, demokrasi ve insan hakları, AB uyum sürecinin önemi, yangın ve deprem bilinci ile görgü kuralları konusunda da seminerler veriliyor. Derslerin ardından yapılan 50 soruluk testi geçenlere 'Toplu Ulaşım Aracı Kullanım Belgesi' veriliyor. Başarılı olamayan sürücülere yeniden sınav hakkı tanınıyor.



Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılından bu yana verilen eğitimlerle 24 bin sürücünün taksi kullanım sertifikası almasını sağladı. Büyükşehir, 4 yıldır yaptığı uygulama kapsamında taksicilerin eğitimi için 2 milyon 800 bin TL harcadı. İstanbul genelinde 18 bin taksi ve 36 bin taksi sürücüsü bulunduğunu belirten İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ali Aslan, "2010 yılı içinde 12 bin kişiye gerekli eğitim verilerek kent genelinde eğitim verilen taksici sayısını 36 bine çıkaracağız. Bu çalışmanın ardından sürücülere verdiğimiz sertifikanın önemi ortaya çıkacak. Yeteri kadar taksi şoförünü eğittikten sonra alınacak kararla verilen sertifika ehliyet sorgular gibi zabıta ya da emniyet sürücüleri trafikte denetleyecek. Eğer bu belge yoksa taksicilik yapamayacak." diye konuştu.



GEÇEN YIL 3 BİN TAKSİCİ ŞİKâ YET EDİLDİ



Kent genelinde her gün 1 milyon yolcu taşıyan 18 bin taksi de araçla ve şoförle ilgili bilgilerin yer aldığı 'Toplu Taşım Aracı Tanıtım Kartı' bulunacak. Böylelikle vatandaş taksici ile ilgili şikâyet veya memnuniyetini ilgili kuruluşlara iletebilecek. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'ne toplu taşıma ile ilgili 2007 yılından bu yana 10 binin üzerinde şikâyet geldi. Minibüs, taksi, servis şoförleri hakkında şikâyetlerde ilk sırayı şoförlerin kaba davranışları aldı. İstanbullular, en çok, araç içinde sigara içen, gereksiz yere korna çalarak çevreyi rahatsız eden ve tehlikeli araç kullanan şoförlerden şikâyetçi oldu. İstanbullular, 2009 yılında kendilerine kaba davranışta bulundukları, hakaret ettikleri, argo sözler sarf ettikleri iddiasıyla 3 bin 141 taksi, 2 bin 603 minibüs şoförü ve 987 servis aracı sürücüsünden şikâyetçi oldu.



ZAMAN

Yetki belgesi sahiplerinin yükümlülüğü

Yetki belgesi sahiplerinin yükümlülüğü


KTY - 4.KISIM / İKİNCİ BÖLÜM

Yetki belgesi sahiplerinin yükümlülükleri

MADDE 43- (15) Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilik ile ilgili aşağıdaki yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresince muhafaza etmekle yükümlüdürler. Buna göre;



a) B1, C2, D1, L1, L2, M2, M3, N2, P2, R1, R2 ve T1 yetki belgesi sahiplerinin, en az birer adet üst düzey yönetici ve orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri şarttır.



b) A türü yetki belgeleriyle B2, C3, D2, K3, M1, N1, P1, T2 ve T3 yetki belgesi sahipleri ile tüzel kişiliği haiz K1 yetki belgesi sahiplerinin, en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri şarttır.



c) Yetki belgesi sahiplerinin, (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kişi/kişilerin herhangi bir sebeple ayrılmaları halinde bu eksikliği en geç otuz gün içinde gidermeleri şarttır.



MADDE 43- (14) Yetki belgesi sahiplerinin faaliyetleri esnasında bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kişiler hakkında dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, kaçakçılık, güveni kötüye kullanma, hırsızlık, rüşvet suçlarından yargı organları tarafından verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet kararı oluşması halinde, bu kişiler mesleki saygınlık niteliğini kaybetmiş olurlar. Yetki belgesi sahipleri, bu kişilerle ilgili gerekli iş ve işlemleri 90 gün içinde yaparak, durumlarını bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine uygun hale getirmekle yükümlüdürler.



KTY - 6.KISIM / ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Geçici durdurma

MADDE 77- (7) 43 üncü maddenin;

a) Onbeşinci veya onsekizinci fıkralarına aykırı hareket eden yetki belgesi sahipleri aynı aykırılığı 1 yıl içinde 3 kez yaparlarsa,

b) Yirminci fıkrasına aykırı hareket ederek uyarma alan yetki belgesi sahipleri aynı aykırılığı 1 yıl içinde 2 kez yaparlarsa,

faaliyetleri 10 gün süre ile geçici olarak durdurulur.



Yorumumuz:

Yukardaki yönetmelik maddesi irdelendiğinde, bahse konu olan tüm yetki belgelerinde içerik olarak eşya/yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin ticari amaçla yapıldığı görülür. Örneğin K2, C1, B3, D3 gibi yetki belgelerine sahip olan mükelleflerden bu şart aranmaz. Örnek verecek olursak eşya/yük taşımacılığı faaliyeti olan ve C2 Yetki Belgesi sahibi bir mükellefiyette, en az bir adet ÜDY3 ve bir adet ODY3 mesleki yeterlilik belgesine sahip yönetici ya da çalışan kişinin istihdam edilmesi zorunludur. Yolcu taşımacılığı sektöründen örnekleme yaparsak; D1 Yetki Belgesi sahibi bir mükellefin yine en azından bir adet ÜDY2 ve bir adet ODY2 mesleki yeterlilik belgesine sahip kişileri çalıştırması zorunludur. K1 Yetki Belgesinde ise aranan kişi, en azından ODY4 mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlardır ki; ÜDY3, ÜDY4 ve ODY3 mesleki yeterlilik belgeleri ODY4 belgesinden daha üstün bir belge olmaları sebebiyle fazlasıyla ihtiyacı karşılayacaktır. K1 Yetki Belgesi sahibi gerçek kişilerden (şahıs vergi mükellefi) ve K2 Yetki Belgesi sahibi olanlardan ODY ve ÜDY türü mesleki yeterlilik belgeleri istenmez.



ODY ve ÜDY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişi/kişileri istihdam etme şartına karşın, bir yıl içinde üç defa aykırı davrandığı tespit olunan taşımacının faaliyetleri KTY madde 77- (7) (a) fıkrasına göre 10 gün süreyle geçici olarak durdurulur. Ayrıca KTY madde 43- (14) bendinde atıfta bulunanlar, gerektiğinde hatta çoğu kez temsil ve ilzam yetkisi olanlar yani ÜDY belgeli kişilerle ODY belgeli idareci, yardımcı yönetici, müdür gibi konumda bulunanlardır

Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği

KTFMYEY - BİRİNCİ BÖLÜM

Hukuki Dayanak

Madde 3- Bu yönetmelik; 10.7.2003 tarihli ve 4925 sayılı “Karayolu Taşıma Kanunu” ile 9.4.1987 tarihli ve 3348 sayılı “Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” a dayanılarak hazırlanmıştır.



20.02.2009 tarih ve 27147 Sayılı Resmi Gazete (6. Değişiklik) / işlenmiş olarak son haliyle "Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği" için tıklayınız


1


03.09.2004 tarih ve 25572 sayılı Resmi Gazete (KTFMYEY Asıl)

19.03.2005 tarih ve 25760 sayılı Resmi Gazete (1. Değişiklik)

29.09.2005 tarih ve 25951 sayılı Resmi Gazete (2. Değişiklik)

16.08.2006 tarih ve 26260 Sayılı Resmî Gazete (3. Değişiklik)

10.10.2007 tarih ve 26669 Sayılı Resmi Gazete (4. Değişiklik)

16.01.2009 tarih ve 27112 Sayılı Resmi Gazete (5. Değişiklik)

20.02.2009 tarih ve 27147 Sayılı Resmi Gazete (6. Değişiklik)

Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, 10.7.2003 tarihli ve 4925 sayılı “Karayolu Taşıma Kanunu” ile 9.4.1987 tarihli ve 3348 sayılı “Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun”a dayanılarak çıkarılan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde taşımacılık faaliyetleri için öngörülen mesleki yeterlilikle ilgili; mesleki yeterlilik eğitimi ve sınavı, bu eğitimi verecek kurum ve kuruluşların nitelikleri ile bunlara verilecek yetki belgeleri, bu eğitimleri tamamlayanlara veya bu eğitimden muaf olanlara verilecek mesleki yeterlilik belgeleri ve bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler ile bunlar tarafından istihdam edilen/edilecek kişilerden Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olma şartına tabi olanları ve bunlara eğitim verecek kurum ve kuruluşlar ile eğiticileri kapsar.

Hukuki Dayanak

Madde 3- Bu yönetmelik; 10.7.2003 tarihli ve 4925 sayılı “Karayolu Taşıma Kanunu” ile 9.4.1987 tarihli ve 3348 sayılı “Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” a dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;

Kanun: 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununu,

Bakanlık: Ulaştırma Bakanlığını,

Eğitim Merkezi: Mesleki yeterlilik eğitiminin verildiği yeri,

Yönetmelik: Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliğini,

KTY: 25.02.2004 tarihli ve 25384 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğini,

2

Mesleki yeterlilik: Mesleğin icrası ile ilgili eğitim, bilgi, beceri ve donanıma sahip olmayı,

Mesleki saygınlık: Ticari alanda ve mesleğin icrası ile ilgili konularda kötü şöhret sahibi olmamayı,

Mesleki yeterlilik eğitimi: KTY kapsamındaki faaliyetlerle ilgili bir mesleki yeterliliğin kazandırılması amacıyla verilecek eğitimi,

Mesleki yeterlilik belgesi: Bu Yönetmelikte öngörülen ve kişilerde mesleki yeterliliğin bulunduğunu gösteren belgeyi,

Mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesi: Bu Yönetmelik kapsamında mesleki yeterlilik eğitimi vermek üzere faaliyette bulunacak gerçek ve tüzel kişilere Bakanlıkça verilecek yetki belgesini,

Mesleki yeterlilik sınavı: Kişilerde mesleki yeterliliğin bulunup bulunmadığının anlaşılması amacıyla yapılacak sınavı,

Mesleki yeterlilik eğitimi tamamlama belgesi: Mesleki yeterlilik eğitimini tamamlamış olanlara bu eğitimi veren kuruluşça verilen belgeyi,

Saymanlık: Ulaştırma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığını,

(Değişik: RG 19.03.2005-25760) Üst düzey yönetici (ÜDY): KTY kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve/veya bunların tamamını fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel koordinatör, genel sekreter ve benzeri konumundaki veya bu unvanlarla istihdam edilen kişileri,

Orta düzey yönetici (ODY): KTY kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık faaliyetlerini sürekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden müdür/idareci, şef, uzman, operasyon yöneticisi, operatör ve benzeri unvanlarla istihdam edilen kişileri,

Sektör kuruluşu: Üyeleri gerçek veya tüzel kişiler olan, asgari 100 (yüz) üyeye sahip ve üyelerinin en az % 80’i yetki belgesi sahibi olarak KTY kapsamındaki faaliyetlerde bulunan dernek, vakıf, birlik ve benzeri sivil toplum kuruluşlarını,

Sürücü (SRC): Karayolunda motorlu bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi,

Şube: Bir yetki belgesi sahibinin merkezi işyeri adresi dışında aynı faaliyeti gösterdiği birimini,

İfade eder.

3

İKİNCİ BÖLÜM

Mesleki Yeterlilik Belgesi Bulundurma Zorunluluğu, Türleri, Derecelendirilmesi ve Muafiyetler

(Değişik: RG 20.02.2009-27147)Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu

MADDE 5 – Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu olduğu halde yapılan denetimlerde mesleki yeterlilik belgesi olmadığı anlaşılan kişiler hakkında Kanunun 26 ncı maddesinin (k) bendinde belirtilen idari para cezası uygulanır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Türleri

Madde 6- Mesleki Yeterlilik Belgesi türleri; üst düzey yönetici (ÜDY), orta düzey yönetici (ODY) ve sürücü (SRC) türü mesleki yeterlilik belgesi olmak üzere üç ana grupta değerlendirilir.

Bunlar faaliyet alanlarına göre;

a) ÜDY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi

1) ÜDY1 uluslararası yolcu taşımacılığı

2) ÜDY2 yurtiçi yolcu taşımacılığı

3) ÜDY3 uluslararası eşya-kargo taşımacılığı

4) ÜDY4 yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı

b) ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi

1) ODY1 uluslararası yolcu taşımacılığı

2) ODY2 yurtiçi yolcu taşımacılığı

3) ODY3 uluslararası eşya-kargo taşımacılığı

4) ODY4 yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı

c) SRC türü Mesleki Yeterlilik Belgesi

1) SRC1 uluslararası yolcu taşımacılığı

2) SRC2 yurtiçi yolcu taşımacılığı

3) SRC3 uluslararası eşya-kargo taşımacılığı

4) SRC4 yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı

5) SRC5 tehlikeli madde taşımacılığı

Olarak düzenlenir ve verilir.

4

(Değişik: RG 16.08.2006-26260) ÜDY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi alacakların asgari lise veya dengi meslek lisesi mezunu olmaları şarttır.

Mesleki Yeterlilik Belge Türlerinin Derecelendirilmesi

Madde 7- Mesleki Yeterlilik Belge türlerinin derece itibarıyla birbiri ile münasebetleri aşağıdaki gibidir;

ÜDY1 türü belge sahibi olanlar, ÜDY2,ODY1 ve ODY2 belge türlerini,

ÜDY2 türü belge sahibi olanlar, ODY2 belge türünü,

ÜDY3 türü belge sahibi olanlar, ÜDY4, ODY3 ve ODY4 belge türlerini,

ÜDY4 türü belge sahibi olanlar, ODY4 belge türünü,

ODY1 türü belge sahibi olanlar, ODY2 belge türünü,

ODY3 türü belge sahibi olanlar, ODY4 belge türünü,

SRC1 türü belge sahibi olanlar, SRC2 belge türünü,

SRC3 türü belge sahibi olanlar, SRC4 belge türünü,

Almış kabul edilir.

Herhangi bir tür Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibinin başka tür Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmesi için;

a) Talep ettiği Mesleki Yeterlilik Belgesi türüne ait şartları haiz olması,

b) Eğitim müfredat programlarına göre gerekiyor ise fark derslerine devam ederek yapılacak sınavlarda başarılı olması,

Gerekir.

Mesleki Yeterlilik Eğitiminden Muafiyet

Madde 8- Aşağıdaki vasıflara sahip olanlardan;

a) Yapılacak Mesleki Yeterlilik Sınavında başarılı olmaları kaydıyla;

1) Üniversitelerin/Yüksekokulların 4 yıllık lisans eğitimi veren ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği bölümlerinden mezun olanlar ile diğer bölümlerinden mezun olup lojistik, ulaştırma, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği alanlarında ihtisas, yüksek lisans veya doktora derecesi almış olanlar,

2) (Değişik: RG 19.03.2005-25760) Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl süreyle şube müdürü veya bölge müdür yardımcısı unvanı ile görev yapmış olanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez veya taşra teşkilatında en az üç yıl süreyle trafik ile ilgili bölümlerde daire başkanı veya emniyet müdürü olarak görev yapmış olanlar,

5

3) ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi ile en az 5 yıl mesleki faaliyette bulunduğunu belgeleyenler,

Mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olup, kendilerine başarılı oldukları sınavın niteliğine uygun ÜDY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

b) Yüksek okul mezunları, yapılacak mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmaları kaydıyla mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olup, kendilerine başarılı oldukları sınavın niteliğine uygun ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

Bakanlık gerektiğinde birinci fıkranın (a) bendinin (1) nolu alt bendi kapsamına giren eğitimleri veren üniversite/yüksek okulların ilgili bölümlerinin isim listesini bir tebliğ ile yayımlar.

Mesleki Yeterlilik Eğitiminden ve Sınavından Muafiyet

Madde 9- Aşağıdaki vasıflara sahip olanlar mesleki yeterlilik eğitiminden ve sınavından muaftırlar. Bunlara, talep etmeleri halinde doğrudan;

a) (Değişik: RG 19.03.2005-25760) Üniversitelerin/Yüksekokulların dört yıllık lisans eğitimi veren ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği bölümlerinden mezun olanlar ile diğer bölümlerinden mezun olup ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği alanlarında ihtisas, yüksek lisans veya doktora derecesi almış olanlara ilgili ODY,

b) (Değişik: RG 19.03.2005-25760) Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl süreyle daire başkanı, bölge müdürü veya daha üst unvanla görev yapmış olanlar ile Ulaştırma Bakanlığı başmüfettişleri ve hukuk müşavirlerine talep ettikleri ÜDY,

(Değişik: RG 19.03.2005-25760) Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü veya ulaştırma bölge müdürlüklerinde en az üç yıl süreyle şube müdürü, bölge müdür yardımcısı unvanı ile görev yapmış olanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez veya taşra teşkilatında en az üç yıl süreyle trafik ile ilgili bölümlerde daire başkanı veya emniyet müdürü olarak görev yapmış olanlara talep ettikleri ODY,

c) Yüksek Öğretim Kurumlarının sürücü eğitimi veren bölümlerinden mezun olanlara talep etmeleri halinde ilgili SRC,

türü Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

Bakanlık gerektiğinde (c) bendi kapsamına giren eğitimleri veren üniversite/yüksek okulların ilgili bölümlerinin isim listesini bir tebliğ ile yayımlar.

MADDE 9/A –(Değişik: RG 16.08.2006-26260) Tehlikeli madde taşımacılığı alanında sürücü olarak çalıştığını belgeleyenlerin eğitim ve sınava girmeksizin doğrudan SRC5 türü mesleki yeterlik belgelerini alabilmelerine ilişkin hükümler Bakanlıkça yayımlanacak bir genelge ile belirlenir

6

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi ile İlgili Esaslar

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi Alma Zorunluluğu

Madde 10- Mesleki yeterlilik eğitimi verecek gerçek ve/veya tüzel kişilerin Bakanlıktan Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi almaları zorunludur.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgelerinin Verilmesi ve Suç Duyurusu

Madde 11- Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, Bakanlıkça verilecek örneğe uygun ön değerlendirme formunu doldurarak bu Yönetmeliğin 16 ıncı maddesinde belirtilen belgelerle birlikte Bakanlığa müracaat ederler.

(Değişik: RG 16.1.2009-27112) Bakanlıkça başvurunun mevzuata uygun olduğunun tespit edilmesi halinde, gerçek veya tüzel kişiler adına yetki belgesi en geç 60 gün içinde düzenlenerek verilir. Adi ortaklıklara yetki belgesi verilmez.

Bakanlık tarafından yetki belgesi verildikten sonra, yetki belgesi verilen gerçek veya tüzel kişiler ile bunların başvuru sırasında beyan ettikleri bilgiler ve verdikleri belgeler hakkında, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli inceleme ve araştırma yapılır.

Bakanlıkça yapılacak inceleme ve soruşturma sonunda yanıltıcı bilgi vererek veya belgelerde tahrifat yaparak yetki belgesi almış olanların bu yetki belgeleri iptal edilir ve haklarında Cumhuriyet Savcılıkları nezdinde suç duyurusunda bulunulur.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesinin Kullanılışı ve Devredilemeyeceği

Madde 12- Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi, adına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkası/başkaları tarafından kullanılamaz, hiçbir şekilde devredilemez.

Ancak, yetki belgesine sahip tüzel kişiler ve tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir. Bu değişim sonunda yeni sahip ve/veya ortaklar, değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren doksan gün içerisinde bu Yönetmelikte ön görülen şartları sağlamak zorundadır.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi Sahiplerinin Bilgi ve Belge Verme Zorunluluğu

Madde 13- Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi sahipleri, ilgili kanunlar ve bu Yönetmelik hükümlerine ve Bakanlıkça yayımlanan genelge ve talimatlara uymak zorundadır.

Bakanlık ile denetim ve inceleme yapmakla görevli ve yetkili olanlar tarafından istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesinin Süresi ve Faaliyetin Durdurulması

Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar. Bu şartlara uymayanların belgeleri iptal edilir ve faaliyetleri durdurulur.

Bu şekilde faaliyeti durdurulan kurum ve kuruluşlar, eğitimini tamamlamamış katılımcıların eğitim ücretlerini iade etmek zorundadırlar.

7

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi Almanın ve Yenilemenin Şartları, Geçersiz Sayılma

Madde 15- Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi alabilmek için;

a) Gerçek ve/veya tüzel kişilerin durumları itibarıyla;

1) Gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları,

2) Tüzel kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş olmaları,

3) Kanunla kurulmuş birlik ve odalar, üniversiteler, sektör kuruluşları hariç tüzel kişilerin Türk Ticaret Siciline tescil edilmiş olmaları,

b) Yetki belgesi talep eden;

Gerçek kişilerde sahip ve/veya temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin,

Anonim şirket statüsündeki tüzel kişiliklerde, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür ve temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin,

Diğer şirket statüsündeki tüzel kişiliklerde, tüm ortakların ve bu tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin,

Taşıma kooperatiflerinde, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile kooperatifi temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin,

Sektör kuruluşlarının başkan ve yönetim kurulu üyelerinin,

Kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, kaçak insan taşımacılığı veya ticareti, hırsızlık, rüşvet, 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile 30.7.1999 tarihli ve 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanununa giren suçlardan hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamak, ticari alanda ve mesleğin icrası ile ilgili konularda kötü şöhret sahibi olmamak suretiyle mesleki saygınlığa sahip olmaları,

c) Özel kanunlarla kurulmuş birlik ve odalar, üniversiteler ile sektör kuruluşları dışındaki,

Gerçek veya tüzel kişilerin, ilgili ticaret odaları veya ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı olmaları,

d) Bakanlıkça belirlenen belge ücretini ödemiş olmaları,

e) Bakanlığın belirleyeceği müfredat programına uygun eğitim verebilecek eğitici kadrosuna ve/veya bu eğitimleri verebilecek eğiticiler ile yapılmış sözleşmelere sahip olmaları,

f) 19 uncu maddede belirtilen şartları taşıyan bir eğitim merkezine veya bunun kullanım hakkına sahip olmaları,

Şarttır.

8

Milli Eğitim Bakanlığından izin alarak faaliyet gösteren Özel Öğretim Kurumları; bu Yönetmeliğin hükümlerine uygun olmak kaydı ile diğer faaliyetlerinin yanı sıra mesleki yeterlilik eğitimi vermek üzere, Bakanlıktan Yetki Belgesi alabilirler.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesinin yenilenmesi için:

a) (Değişik: RG 19.03.2005-25760) Yetki belgesi sahipleri, yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin otuz gün öncesinden itibaren Bakanlığa yazılı olarak müracaat edebilirler. Müracaatları ve şartları bu Yönetmeliğe uygun olanların yetki belgesi, eski belgenin bitim tarihi esas alınarak belge ücretinin % 50 si ödenmek şartıyla beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir ve onbeş gün öncesinden itibaren yetki belgesi sahibine veya yetkili vekiline elden verilir veya kanuni adresine taahhütlü posta ile gönderilir.

b) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz gün içinde müracaat edilmesi halinde, şartlar uygun ise belge ücreti tam olarak alınır ve yetki belgesi yenilenir.

c) (Değişik: RG 19.03.2005-25760) Yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren, otuz gün içerisinde müracaat edilmemesi veya müracaat edildiği halde yetki belgesi almanın ve yenilemenin şartlarının yerine getirilmemesi halinde, yetki belgesi geçersiz sayılır. Durum ilgilinin faaliyetinin engellenmesi için en geç on gün içinde ilgili kurumlara ve yetki belgesi sahibine yazı ile bildirilir.

Yetki Belgesi Almak İçin İbrazı Zorunlu Belgeler

Madde 16- Yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin aşağıdaki belgeleri Bakanlığa ibraz etmeleri zorunludur;

a) (Değişik: RG 16.1.2009-27112 Yürürlükten kaldırıldı) Başvuru dilekçesi,

b) İdarece verilen ve başvuru sahibi tarafından doldurulan “Ön Değerlendirme Formu”,

c) (Değişik: RG 16.1.2009-27112) Bu Yönetmeliğin 15 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen kişilerin T.C. Kimlik Numarası ile Cumhuriyet Savcılığından alınmış “Adli Sicil Kaydı Belgeleri”,

d) Temsil ve ilzama yetkili olanların noterden onaylı imza sirkülerleri,

e) Gerçek ve tüzel kişiye ait kuruluş ve varsa daha sonra yapılan değişiklikleri gösteren ticaret sicili gazeteleri,

f) Müfredat programına uygun eğitim verebilecek eğitici kadrosuna ve/veya bu eğitimleri verebilecek eğiticiler ile yapılmış sözleşmelere ait belgeler,

g) Eğitim merkezinin kullanım hakkına sahip olunduğunu gösteren tapu, kira sözleşmesi ve benzeri belgeler,

h) Özel kanunlarla kurulmuş birlik ve odalar, üniversiteler ile sektör kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilerin Ticaret Odaları veya Ticaret ve Sanayi Odalarından birine kayıtlı olduğunu gösteren belge,

9

i) Yetki belgesi talebi değerlendirilip belge verilmesine karar verilenlerden Bakanlıkça belirlenen ücretin ödendiğini gösteren tahsilât makbuzu.

Yetki Belgelerinin Geri Alınması ve Buna Bağlı İptal

Madde 17- a) Yetki belgesi sahipleri, gerçek veya tüzel kişiliklerinin son bulması veya herhangi bir sebeple faaliyetlerini bırakmaları halinde, bu hallerin gerçekleştiği tarihten itibaren otuz gün içinde yetki belgelerinin asıllarını Bakanlığa iade etmekle yükümlüdürler.

b) Yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin ölümü halinde, hak sahipleri veya onlar adına yetkili olanlar bu durumu doksan gün içerisinde Bakanlığa bildirmek suretiyle, isterlerse yetki belgesi kapsamındaki faaliyetini ölüm tarihinden başlamak üzere bir yıl süreyle devam ettirebilirler.

Yetki belgesi sahibinin kanuni mirasçıları, yetki belgesi sahibi sıfatını devam ettirmek isterlerse, durumlarını bu Yönetmelikte belirtilen şartlara bir yıllık süre içerisinde uygun hale getirmek zorundadırlar. Bir yıllık süre içerisinde tüm yükümlülük ve sorumluluklar kanuni mirasçılar tarafından üstlenilmiş sayılır.

c) Yukarıdaki (a) ve (b) fıkralarında ifade edilen yükümlülük ve sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde, Bakanlığın bilgisi olduğu tarihten itibaren yetki belgesi iptal edilir.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülükleri

Madde 18- Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi sahipleri;

a) Eğitim merkezinde; yüksek okul mezunu, mesleki saygınlığı olan ve en az 3 yıl eğitim hizmetlerinde çalışmış bir sorumlu yöneticiyi istihdam etmekle,

b) Katılımcıların ve eğiticilerin derslere devamlarını sağlamak ve bu hususta günlük yazılı kayıt tutmak ve bu kayıtları istenildiğinde yetkililere ibraz etmekle,

c) Gerekli ve yeterli eğitim araç ve gereçlerini temin etmek ve faal durumda bulundurmakla,

d) Eğitim programlarını bitirenlere, alınan eğitimin niteliğini belirten mesleki yeterlilik tamamlama belgesi vermekle,

e) İlgili istatistikleri tutmak ve her eğitim dönemini takiben 1 ay içerisinde Bakanlığa bildirmekle,

f) Eğitim dönemlerine ait başvuru, başlayış ve bitiş tarihlerini, şartlarını ve her eğitim dönemi ve programı için kontenjanlarını ilan etmek ve bu bilgileri Bakanlığa bildirmekle,

g) Eğitimin düzenli ve disiplinli bir şekilde yürütülmesini ve sonuçlandırılmasını sağlamakla,

h) Eğitime ilişkin kitap, CD ve benzeri yazılı ve görsel malzemeleri hazırlamakla,

i) Unvan, adres, ortak (halka açık sermaye şirketlerinde hamiline yazılı hisse devirleri hariç), hisse devri, yönetici, temsile yetkili şahıs, eğitici kadrosu ve benzeri her türlü değişikliği, değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren onbeş gün içinde Bakanlığa bildirmekle,

Yükümlüdürler.

10

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mesleki Yeterlilik Eğitimi ile İlgili Esaslar

Eğitim Merkezinin Nitelikleri

Madde 19- Eğitim Merkezinde aşağıdaki kısımların bulunması şarttır.

a) Derslik (en az 3 adet),

b) Öğretmenler odası

c) Sorumlu yönetici odası,

d) Büro hizmetleri odası,

e) Tuvalet,

f) Kütüphane,

g) Kantin veya çay ocağı.

Yetki belgesi sahipleri Bakanlıktan onay almak şartıyla, merkezi adresleri dışında şube açabilirler. Eğitim merkezine bağlı şubelerde ise aşağıdaki kısımların bulunması şarttır.

a) En az 1 adet derslik,

b) Sorumlu yönetici odası,

c) Tuvalet.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi’nin verileceği eğitim merkezi ve bağlı şubelerinin;

a) Açık ve kapalı alanlarında yeterli yangın önleme, söndürme ve alarm ile aydınlatma sistemleri/araçları bulunan, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir altyapıya sahip,

b) Sıcaktan ve soğuktan korunmuş bir ortamda, katılımcılar için rahat, sağlıklı ve güvenli,

c) Katılımcıların kullanabileceği panolar ile Bakanlıkça belirlenecek konulardaki uyarı, bilgi ve duyuru levhalarının asılabileceği/bulundurulabileceği/yerleştirilebileceği uygun yerlere sahip,

d) (Değişik: RG 19.03.2005-25760) Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek eğitim merkezlerine ve dersliklere ilişkin diğer standartlara uygun,

Olması şarttır.

Eğitim merkezinde; sorumlu yönetici, öğretmen, katılımcılar için ayrılan odalar/derslikler, hizmetin gerektirdiği şekilde donatılır.

Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda sıralanan yapı/araç/gereç özelliklerinin sürekli olarak faal/çalışır ve kullanılır durumda olması şarttır.

11

Eğiticilerin Nitelikleri

Madde 20- Mesleki Yeterlilik Eğitimlerinde çalışan kişiler,

a) Türk veya yabancı ülke üniversitelerinin akademik personeli,

b) KTY kapsamındaki faaliyetlerde en az 3 yıl ÜDY olarak çalışanlar,

c) Kamu kurum ve kuruluşlarında asgari 3 yıl süreyle daire başkanı ve daha üst görevlerde çalışanlar,

d) Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği (TOBB)’nin sektörle ilgili birimlerinde ve sektör kuruluşlarında en az 5 yıl yönetici veya uzman olarak çalışanlar,

e) Lise ve dengi okullarda görevli öğretmenler,

ile bu görevlerden emekli olanlar ve

f) Yüksek lisans veya doktora derecesine sahip olanlar

İhtisas konuları ile ilgili dersleri verebilirler.

Bu kişilerin verecekleri dersler konusunda “ihtisas sahibi/uzman” olduğuna dair belgeler eğitim kuruluşu tarafından Bakanlığa verilir. Bakanlık yapacağı incelemede uygun görülmeyen eğiticileri yetki belgesi sahibi kuruluşa bildirir. Yetki belgesi sahibi kuruluş bu kişileri derhal eğitici kadrosundan çıkarır.

Eğiticilerin lise veya dengi okul mezunu olmaları şarttır.

Eğitim Programlarının Açılması

Madde 21- Mesleki Yeterlilik Eğitim Programları, eğitim kuruluşlarınca yılda asgari 2 dönem halinde düzenlenir.

Eğitime Başvuru Esasları

Madde 22- Başvurular, eğitimi veren ilgili eğitim kuruluşlarına aşağıdaki belgeler ile yapılır.

a) Alınmak istenilen eğitim programının belirtildiği dilekçe,

b) (Değişik: RG 16.1.2009-27112) T.C. vatandaşları için T.C. Kimlik Numarası, yabancılar için pasaport örneği,

c) Sürücüler için sürücü belgesinin fotokopisi,

d) Tahsil durumunu gösteren belge.

Eğitim kuruluşu, bu genel esasların yanında özel şartlar da isteyebilir.

12

Başvuruların Kabulü ve Değerlendirilmesi

Madde 23- Eğitim kurumu başvuru kabul tarihlerini, her eğitim döneminden en az 1 ay önce kendi eğitim kurumlarında ilan eder.

Başvuruların kabul edilip edilmediği, başvuru tarihinden itibaren 7 gün içerisinde ilgiliye bir yazı ile bildirilir.

Uygulanacak Eğitim Müfredat Programı

Madde 24- Mesleki Yeterlilik Belgelerinin türlerine göre düzenlenecek eğitimlerin müfredat programları AB müktesebatına uygun olarak Bakanlık tarafından belirlenir. Müfredat programlarında; işlenecek dersler, süreleri, genel açıklamalar ile başka tür belge alacaklara uygulanacak fark derslerine ait esas ve usuller belirtilir.

Ders Programları ve Süreleri

Madde 25- Eğitimlerde bir dersin süresi 50 dakikadır. Her ders arasında 10 dakika dinlenme süresi verilir. Haftalık ders programı, eğitim kurumunun yönetimince tespit edilir. Günlük ders programı 3 saatten az 8 saatten fazla olamaz.

Dersliklerde Katılımcı Sayısı

Madde 26- Bir derslikte katılımcı sayısı 30 kişiden fazla olamaz.

Eğitime Devam Zorunluluğu

Madde 27- Eğitime devam zorunludur.

Bir eğitim döneminde, toplam ders saatinin 1/5'i kadar devamsızlık yapanların kayıtları o dönem için silinir.

Eğitim ücreti ödedikleri halde geçerli bir mazeret sebebiyle eğitime devam edemeyenler, bu durumlarını ilgili eğitim kurumuna bildirmeleri ve belgelemeleri halinde bir sonraki eğitime ücret ödemeden devam edebilirler.

Disiplin

Madde 28- Eğitimi aksatan, eğitim düzenini bozan katılımcılar eğitim kurumu yönetimince yazılı olarak uyarılırlar. Yapılan uyarılara rağmen bu davranışlarında ısrar edenlerin kayıtları silinir ve bunlara herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Sınavları ile İlgili Esaslar

Sınavların İlanı

Madde 29- Sınavlar, sınav tarihinden en az 30 gün önce ilan edilir.

13

Sınava Giriş Şartları

Madde 30-(Değişik: RG 10.10.2007-26669) Sınavlara katılabilmek için;

a) Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesinin veya eğitimden muafiyet hakkı kazandıran belgenin onaylı örneği,

b) (Değişik: RG 16.1.2009-27112) T.C. vatandaşları için T.C. Kimlik Numarası, yabancılar için pasaport örneği,

c) Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği,

ç) Sınav ücretinin yatırıldığına ilişkin makbuz,

ile sınavı yapacak kuruluşa başvurulur.

Yabancı uyrukluların Mesleki Yeterlilik Sınavına girebilmeleri için Bakanlıkça yetkilendirilen eğitim merkezlerinde eğitime katılarak Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi almaları şarttır. Ayrıca yabancı uyrukluların eğitim ve/veya sınavdan muafiyet hakları, mütekabiliyet esasına göre Bakanlıkça belirlenir.”

Sınav Dönemleri

Madde 31 — ((Değişik: RG 10.10.2007-26669) Sınavlar, Bakanlık tarafından belirlenen tarihlerde, Bakanlık veya yetkilendirilen kamu kurum veya kuruluşu tarafından yılda en az bir kez yapılır veya yaptırılır.

Sınavın başka bir kamu kurum veya kuruluşuna yaptırılması halinde Bakanlığın onayı alınmak suretiyle belirlenen sınav ücreti, sınava katılacak adaylar tarafından doğrudan söz konusu kamu kurum veya kuruluşuna ödenir ve 42 nci maddeye göre Bakanlığa ödenmesi gereken sınav ücreti ödenmez.

Sürücüler için gerekirse uygulamalı sınav yapılır veya yaptırılır.

Sınav Komisyonu

Madde 32-(Değişik: RG 10.10.2007-26669) Sınav Komisyonu, Bakanlığın yetkilendireceği en az daire başkanı seviyesinde bir yetkilinin başkanlığında; Bakanlıktan 4, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden 1, Milli Eğitim Bakanlığından 1, sektör kuruluşlarına ait ve/veya uluslararası kabul görmüş kuruluşlar tarafından akredite edilen eğitim merkezlerinden 2 olmak üzere toplam 9 üyeden oluşur.

Sınav Komisyonunun görev, yetki ve sorumlulukları Bakanlıkça çıkarılan yönerge ile belirlenir.

Sınavların Değerlendirilmesi

Madde 33- Sınavlar 100 (yüz) tavan puanı esas alınarak değerlendirilir.

Değerlendirme sonunda başarılı olmak için 60 (altmış) ve daha yukarı puan almak şarttır.

14

Sınav Sonuçlarının İlanı

Madde 34- Sınav sonuçları, Bakanlıkça sınavı takip eden 30 gün içerisinde internet üzerinde ilan edilir.

Bu ilan ve ilan tarihi esas alınarak ilgili eğitim kuruluşları sınav sonuçlarını 2 gün içinde yazılı olarak kendi eğitim merkezlerinde en az 15 gün süreyle ilan etmek zorundadırlar.

Sınav Sonuçlarına İtiraz

Madde 35- Sınav sonuçlarıyla ilgili itirazların, eğitim merkezlerindeki yazılı ilanın başlangıcını takip eden 15 gün içinde Bakanlığa yazılı olarak yapılması gerekir.

İtirazlar, sınav komisyonu tarafından itiraz süresinin bitiminden itibaren 5 iş günü içinde incelenerek sonuçlandırılır ve durum bir tutanakla tespit edilip itiraz sahibine yazılı olarak bildirilir.

Sınavlarda Başarısız Olanların Durumu

Madde 36- Mesleki Yeterlilik Eğitimi’nden muaf olanlar hariç olmak üzere; sınav sonucunda başarısız olanlara, takip eden sınav döneminden itibaren eğitim programına devam etmeksizin 3 sınav hakkı daha tanınır. Bu sınavlarda da başarılı olamayanlar, belge almak istemeleri halinde, Mesleki Yeterlilik Eğitim programlarına yeniden katılmak zorundadırlar.

(Değişik: RG 10.10.2007-26669) Müracaat ettiği halde sınava girmeyenlerin sınav ücreti iade edilmez. Bu kişilerin sınav hakları kullanılmış sayılmaz ve eğitim merkezlerinin başarı oranlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Evrakların Saklanması

Madde 37- Eğitim alan katılımcılara ait kayıt ve mezuniyet bilgileri eğitim kurumu tarafından 5 (beş) yıl süre ile saklanır ve bu süre sonunda bir tutanağa bağlı olarak imha edilebilir.

ALTINCI BÖLÜM

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgelerinin Onaylanması, Mesleki Yeterlilik Belgelerinin Düzenlenmesi, Değiştirilmesi ve Ücretler

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgelerinin Onaylanması

Madde 38- Eğitim merkezlerince, eğitimi tamamlayanlara Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi onaylanarak verilir. Bunlardan mesleki yeterlilik belgesi almayı hak edenlerin uluslararası kabul görmüş kuruluşlarca onaylanan Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgeleri, talep edilmesi halinde Bakanlıkça da onaylanır.

Mesleki Yeterlilik Belgelerinin Düzenlenmesi

Madde 39- Mesleki Yeterlilik Belgesini almaya hak kazananların belgesi, eğitimi veren kuruluş tarafından düzenlenir, Bakanlık tarafından onaylanarak verilir.

Bu Yönetmelik kapsamında mesleki yeterlilik eğitimi ve/veya sınavından muaf olanlara talep etmeleri halinde ilgili Mesleki Yeterlilik Belgesi doğrudan Bakanlık tarafından düzenlenerek verilir.

15

Mesleki Yeterlilik Belgelerinin Şekli, Muhtevası ve Geçerlilik Süresi

Madde 40- Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin şekli ve muhtevası Bakanlık tarafından belirlenir. Mesleki Yeterlilik Belgeleri süresiz olarak düzenlenir.

Bakanlık Mesleki Yeterlilik Belgesi sahiplerine, 5 yılda bir; ekonomik, teknolojik ve sosyal gelişmelerin taşımacılık faaliyetlerine yansımaları ve değişen mevzuatı kapsayan bir periyodik eğitim alma zorunluluğu getirebilir.

Kaybedilen Belgelerin Değiştirilmesi

Madde 41- Kaybedilen veya yıpranması nedeniyle kullanılamayacak hale gelen Mesleki Yeterlilik Belgeleri, ilgilinin talep etmesi halinde ücreti karşılığında yenilenir.

Ücretler

Madde 42- (Değişik: RG 10.10.2007-26669) Bakanlıkça verilecek Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi, onaylanacak Mesleki Yeterlilik Belgesi ve talep edilmesi halinde onaylanacak olan Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi ile Bakanlıkça yapılacak sınav karşılığı olarak ücret alınır. Buna göre:

a) Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi Onbin Yeni Türk Lirası,

b) Mesleki Yeterlilik Belgesi On Yeni Türk Lirası,

c) Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi Yirmi Yeni Türk Lirası,

ç) Mesleki Yeterlilik Sınavları ise sınav başına Yirmi Yeni Türk Lirası,

dır.

Bu Yönetmelik kapsamında, sadece kendi mensuplarına herhangi bir ücret almadan mesleki yeterlilik eğitimi verecek olan kamu kurum/kuruluşları, Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi ücretinden muaftır.

Mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesinin yenilenmesinde ve kaybedilmesinde belge ücretinin % 50’si alınır. Unvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesinden ise ücret alınmaz.

Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi ücretleri, eğitim verecek kurum veya kuruluş tarafından; sınav ücreti ise sınava girecek olanlar tarafından saymanlığa ödenir.

Bakanlık, gerektiğinde Mesleki Yeterlilik Eğitimi ücretleri konusunda taban ve tavan ücreti belirler.

Bu ücretler, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

16

YEDİNCİ BÖLÜM

Denetim ve İdari Müeyyideler

Denetim

Madde 43- Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi sahiplerinin bu Yönetmelik kapsamında yer alan faaliyetleri Bakanlığın denetimine tabidir.

Bakanlık yapacağı denetimleri, kendi personelinin yanı sıra, Kanunun 35 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, valilikler ile belirleyeceği diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının personeli aracılığıyla yapar.

Bakanlık, eğitim merkezlerinin her çeşit işlem, karar, faaliyet ve evrakını, ilgili diğer makamların görev alanları ile ilgili olan denetim hakları saklı kalmak kaydı ile denetlemeye yetkilidir.

Denetimler resen yapılabileceği gibi üçüncü kişilerin şikâyeti üzerine de yapılabilir.

Denetimle ilgili diğer mevzuat hükümleri saklıdır.

Denetimle Görevli ve Yetkili Kuruluşlar

Madde 44- Valilikler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları Kanun ve bu Yönetmeliğin kendilerine yüklediği görev ve yetkileri doğrudan yerine getirir ve kullanır. Ayrıca, tüm kamu kurum ve kuruluşları personeli arasından Bakanlığın belirlediği kişiler, denetim yapmakla görevli, yetkili ve yükümlüdür. Bu görevlendirme yapılırken ilgili kişinin çalıştığı kamu kurum ve kuruluşlarına Bakanlıkça bilgi verilir.

Denetimle görevlendirilenler, görev süreleri boyunca Bakanlıkla işbirliği içinde olmak ve Bakanlık talimatlarını yerine getirmek zorundadırlar.

Denetim yapmakla görevlendirilenler, Kanun ve bu Yönetmelik esaslarına göre denetim görevlerini yerine getirmek ve denetimler sırasında tespit ettikleri kusurlara ilişkin tutanakları 15 gün içerisinde Bakanlığa göndermek zorundadır.

Bakanlık, uyarılmasına rağmen denetim görevini aksatanları adli ve ilgili diğer mercilere bildirir ve mevzuatın öngördüğü müeyyidelerin uygulanmasını ister ve takibini yapar.

Denetimle görevlendirileceklerde yüksek okul mezunu olma şartı aranır.

İdari Müeyyideler

Madde 45- Bu Yönetmeliğin;

12 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere 15 (onbeş) ihtar,

13 üncü maddesine aykırı hareket edenlere her bir fıkranın ihlali halinde 15 (onbeş)’er ihtar,

18 inci maddesinin (a), (b), (c), (d), (e), (f) ve (i) bendlerine aykırı hareket edenlere her bir bendin ihlali halinde 5 (beş)’er ihtar,

19 uncu maddesinin son fıkrasına aykırı hareket edenlere 5 (beş) ihtar,

17

20 inci maddesinin iki ve üçüncü fıkralarına aykırı hareket edenlere her bir fıkranın ihlali için 20 (yirmi)’ şer ihtar,

21 inci maddesine aykırı hareket edenlere 5 (beş) ihtar,

23 üncü maddesine aykırı hareket edenlere her bir fıkranın ihlali halinde 5 (beş)’er ihtar,

25 inci maddesine aykırı hareket edenlere 10 (on) ihtar,

26 ıncı maddesine aykırı hareket edenlere 10 (on) ihtar,

34 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere 10 (on) ihtar,

37 inci maddesine aykırı hareket edenlere 40 (kırk) ihtar,

Verilir.

İhtarların Kaldırılması

Madde 46- İhtarların veriliş tarihinden itibaren ilgilinin 90 gün içerisinde Bakanlığa yazılı başvuruda bulunarak, verilen ihtarların paraya çevrilebilmesi için her ihtara, 100 milyon Türk Lirası olmak üzere saymanlığa ödemede bulunduğunu bildirmesi ve bunu belgelemesi halinde ihtarlar kaldırılır. Bu 90 günlük süre içerisinde müracaat edilerek paraya çevrilmeyen ihtarlar kaldırılmaz.

Bu ücretler, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

İptaller

Madde 47- (Değişik: RG 16.08.2006-26260) Eğitim kurum/kuruluşunun mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesi;

a) Sahibi oldukları mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesinin geçerlilik süresi boyunca, 15 inci maddedeki şartlardan en az birini kaybetmesi,

b) 46 ncı maddeye göre kaldırılmayan ihtarların toplam sayısının 50 âdete ulaşması,

c) Yapılan Mesleki Yeterlilik Sınavlarında, katılımcılarının üst üste üç kez % 30 (yüzde otuz)’undan fazlasının başarısız olması,

Hallerinde iptal edilir.

Mesleki yeterlilik belgeleri ise;

a) Ölüm veya vatandaşlık kaydının silinmesi,

b) 15 inci maddedeki şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi,

c) Sürücüler için 63 yaşının doldurulması,

Hallerinde iptal edilir.

Ayrıca, Bu Yönetmeliğin 43 üncü maddesi kapsamında yapılan denetimler ile gerektiğinde Bakanlıkça yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda başvuru, yenileme, değişiklik ve benzeri her türlü müracaat sırasında beyan edilen bilgiler ve belgelerden herhangi birinin, yetki belgesi/yeterlilik belgesi almaya hakkı yokken, alabilecek şekilde yanlış ve yanıltıcı olarak verildiğinin ve/veya belgelerde tahrifat yapıldığının tespit edilmesi halinde, ilgili kişilerin yetki belgesi/yeterlilik belgeleri iptal edilir. Bu iptal işlemi; bilgi için gerekçesiyle birlikte ilgili yetki belgesi/yeterlilik belgesi sahibine, gerekli kanuni işlemin yapılması için otuz gün içinde de ilgili Cumhuriyet Savcılığına bildirilir. Bu fıkraya göre yetki belgesi/yeterlilik belgesi iptal edilenlerin iki yıl geçmedikçe yeni yetki belgesi/yeterlilik belgesi talepleri dikkate alınmaz ve reddedilir."

18

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

Düzenleme Yetkisi

Madde 48 — (Değişik: RG 19.03.2005-25760) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere tebliğ, genelge, yönerge ve talimat çıkarmaya yetkilidir.

Geçici Hükümler

Geçici Madde 1- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi alınması halinde Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi ücreti %50 indirimli olarak uygulanır.

Geçici Madde 2 – (Değişik: RG 20.02.2009-27147) 25.2.2006 tarihi itibariyle 25.2.2004 tarihli ve 25384 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında yer alan faaliyetlerde bulunan kuruluşlarda en az beş yıl üst düzey yöneticilik yapanlara, durumlarını belgelemeleri şartıyla doğrudan ilgili ÜDY türü mesleki yeterlilik belgesi verilir.

25.2.2006 tarihi itibariyle en az üç yıllık mesleki tecrübeye sahip olanlara, ÜDY ve SRC5 türü mesleki yeterlilik belgeleri hariç olmak üzere durumlarını belgelemeleri şartıyla doğrudan ilgili ODY veya SRC türü mesleki yeterlilik belgesi verilir.

Bu madde kapsamında mesleki yeterlilik belgesi alacaklarda bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki eğitim şartı aranmaz.

Geçici Madde 3- Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce çeşitli kurum/kuruluşlarca

Düzenlenen mesleki eğitim programlarını bitirdiklerini belgeleyenlere ÜDY türü Mesleki Yeterlilik Belgesi hariç, yapılacak Mesleki Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olmaları kaydıyla girdikleri sınavın niteliklerine uygun Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

(Değişik: RG 16.08.2006-26260) 31 Aralık 2006 tarihine kadar müracaat etmeyenler bu haklarını kaybederler.

Geçici Madde 4- Bu Yönetmelikte öngörülen mesleki yeterlilik belgesi şartı 31 Aralık 2005 tarihine kadar aranmaz. Bakanlık, gerektiğinde bu tarihi altışar aylık dönemler halinde ve en çok bir yıl süreyle uzatabilir.

Ek Madde 1 — (Değişik: RG 29.09.2005-25951) Bakanlık, gerektiğinde teknik ve idari kapasite, teşkilat imkânları, hizmetin hızlı/etkin/yaygın olarak üretilmesi ilkelerini gözeterek; Kanunun 35 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, bu Kanun gereğince yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve yetkilerini aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde devredebilir.

a) Yetki devri, Bakanlık ile kamu kurum/kuruluşları ve/veya üniversiteler arasında düzenlenecek protokol/sözleşme ile yapılır. Bu protokol/sözleşmede devredilecek yetkinin konusu, süresi ve mutabakata varılan hususlar açıkça belirtilir.

b) Yetki devri, devredilecek yetkinin niteliği gözetilmek suretiyle en az bir yıl en fazla üç yıl süreyle yapılır. Yetki devri, süresinin bitiminde yenilenebilir.

19

c) Yetki devredilmiş olanların ilgili mevzuat ve yayımlanan genelge ve talimatlara uymaması halinde, Bakanlık tarafından 15 gün önceden yazılı olarak bildirimde bulunulmak suretiyle yapılmış olan yetki devri tek taraflı olarak iptal edilir.

d) Bakanlık, devredilen yetkinin kullanımı ile ilgili olarak gerektiğinde her türlü denetimi yapar.

e) Bakanlık tarafından, devredilen yetkinin özelliğine göre aynı konuda birden fazla kamu kurum/kuruluşu ve/veya üniversiteye yetki devri yapılabilir.

f) Devredilen yetki kapsamında yetki verilenler tarafından üretilecek hizmet/hizmetler için alınacak/ödenecek ücretler Bakanlığın onayını gerektirir.

g) Bakanlık tarafından yapılacak yetki devri, düzenleme ve kural ihdası hususunu kapsayamaz ve bu hususta yetki devri yapılamaz.

h) Yetki devri, Bakanlığın bu konudaki görev, sorumluluk ve yetkisini ortadan kaldırmaz.

Yürürlük

Madde 49- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 50- Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ

Yetki belgeleri ücretleri

Yetki belgeleri ücretleri


KTY - 7. KISIM / BİRİNCİ BÖLÜM

MADDE 80- Belge ücretleri

(1) Bakanlıkça verilecek yetki belgeleri ve taşıt kartlarından bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 sayılı Ücret Tablosunda belirtilen ücretler alınır. Ücreti alınmadan yetki belgeleri ve taşıt kartları verilmez. Yetki belgesinin yenilenmesinde ve zayiinde ücretin % 15'i alınır. Unvan, adres ve bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgelerinden ve bu belgelere ait taşıt kartlarından ücret alınmaz.

(2) Yetki belgesi sahiplerine ait şube/şubeler için düzenlenen belgelerden ücret alınmaz.

(3) Belge ücretleri, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

(4) Düzenlenme işlemi tamamlanmış olan belge ücretleri iade edilmez ve geri ödenmez.


Yetki belgeleri ücretleri / 2010




EK 1: ÜCRET TABLOSU (Madde 80)

BELGE TANIMI / AÇIKLAMASI SİMGESİ ÜCRETİ (TL)

Otomobille Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı A1 13.226,-

Otomobille Uluslararası Yolcu Taşımacılığı A2 19.841,-

Otobüsle Uluslararası ve Şehirlerarası Tarifeli Yolcu Taşımacılığı B1 66.133,-

Otobüsle Uluslararası ve Yurtiçi Tarifesiz Yolcu Taşımacılığı B2 33.066,-

Otobüsle Uluslararası ve Yurtiçi Kendi Personelinin Taşınması B3 6.613,-

Kendi iştigali ile ilgili Uluslararası ve Yurtiçi Eşya Taşımacılığı C1 6.613,-

Uluslararası ve Yurtiçi Ticari Eşya Taşımacılığı C2 52.908,-

Uluslararası ve Yurtiçi Ev/Büro Eşyası Taşımacılığı C3 13.226,-

Otobüsle Şehirlerarası Tarifeli Yolcu Taşımacılığı D1 39.862,-

Otobüsle Yurtiçi Tarifesiz Yolcu Taşımacılığı D2 19.841,-

Otobüsle Yurtiçi Kendi Personelinin Taşınması D3 6.613,-

Otobüsle 100 km.’ye Kadar Şehirlerarası ve İliçi Yolcu Taşımacılığı D4 5.110,-

Yurtiçi Yolcu Taşıma Acenteliği F1 5.289,-

Uluslararası ve Yurtiçi Yolcu Taşıma Acenteliği F2 7.934,-

Yurtiçi Eşya Taşıma Acenteliği G1 5.289,-

Uluslararası ve Yurtiçi Eşya Taşıma Acenteliği G2 7.934,-

Yurtiçi Kargo Acenteliği G3 5.289,-

Uluslararası ve Yurtiçi Kargo Acenteliği G4 7.934,-

Yurtiçi Eşya Komisyonculuğu H1 5.289,-

Uluslararası ve Yurtiçi Eşya Komisyonculuğu H2 7.934,-

Yurtiçi Ticari Eşya Taşımacılığı K1 13.226,-

Kendi İştigali ile ilgili Yurtiçi Eşya Taşımacılığı K2 6.613,-

Yurtiçi Ticari Ev/Büro Eşyası Taşımacılığı K3 6.613,-

Yurtiçi Lojistik İşletmeciliği L1 132.275,-

Uluslararası ve Yurtiçi Lojistik İşletmeciliği L2 264.551,-

İliçi Kargo İşletmeciliği M1 13.226,-

Yurtiçi Kargo İşletmeciliği M2 198.414,-

Uluslararası ve Yurtiçi Kargo İşletmeciliği M3 264.551,-

İliçi Nakliyat Ambarı İşletmeciliği N1 2.644,-

Yurtiçi Nakliyat Ambarı İşletmeciliği N2 26.454,-

İliçi Dağıtım İşletmeciliği P1 13.226,-

Yurtiçi Dağıtım İşletmeciliği P2 198.414,-

Yurtiçi Taşıma İşleri Organizatörlüğü R1 198.414,-

Uluslararası ve Yurtiçi Taşıma İşleri Organizatörlüğü R2 264.551,-

Büyükşehir Belediye Sınırları İçinde Yolcu Terminali İşletmeciliği T1 1.321,-

Büyükşehir Belediye Sınırları Dışında Yolcu Terminali İşletmeciliği T2 1.321,-

Eşya Terminali İşletmeciliği T3 1.321,-

Her Bir Taşıt Kartı 64,-





Yetki belgesinin yenilenmesi, değiştirilmesi ve ek sürelere ilişkin maddeler



KTY / Karayolu Taşıma Yönetmeliği


İKİNCİ KISIM

Yetki Belgesine İlişkin Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM

Yetki Belgesi Almanın ve Yenilemenin Şartları ve Gerekli Belgeler

Yetki belgesi almanın veya yenilemenin genel şartları

MADDE 12 – (2) Yetki belgesini yenilemek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri süresince, karayolu taşımacılık faaliyetlerinin icrası ile ilgili olarak;

a) Ücret ve çalışma şartlarına,

b) Şoförlerin çalışma ve dinlenme sürelerine,

c) Araçların ağırlık ve boyutlarına,

ç) Yol ve araç güvenliğine,

d) Çevrenin korunmasına,

ilişkin kurallardan (a), (b) ve (d) bentlerine karşı 1 yıllık süre içinde 5 kez; (c) ve (ç) bentlerine karşı aynı aracının 1 yıllık süre içinde 3 kez kusur işlemesinden dolayı idari para cezasına maruz kalmamış olmak sureti ile mesleki saygınlığa sahip olmaları gerekir.



İKİNCİ KISIM

Yetki Belgesine İlişkin Hükümler

İKİNCİ BÖLÜM

Yetki Belgelerinin Verilmesi ve Süresi, Yetki Belgesi Alanların Faaliyete Başlama ve Ara Vermeleri, Yetki Belgelerinin Yenilenmesi, Değiştirilmesi ve Veraset Yoluyla İntikali

Yetki belgelerinin yenilenmesi süreci

MADDE 18-

(1) Yetki belgesi sahipleri, yetki belgelerinin yenilenmesi için; yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin 60 gün öncesinden itibaren Bakanlığa yazılı olarak müracaat edebilirler. Yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir. Yenileme ücretinin, yetki belgesinin bitim tarihinden önce ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi şarttır.

(2) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat edilmesi halinde ise; yetki belgesi ücreti ödeme tarihindeki geçerli tam ücretin yarısı olarak alınır ve bu ücretin ödendiği tarih esas alınarak yetki belgesi yenilenir. Yenileme ücretinin söz konusu 30 günlük süre içinde ödenmesi şarttır.

(3) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren, 30 gün içinde müracaat edilmemesi veya müracaat edildiği halde yetki belgesi yenilemenin şartlarının yerine getirilmemesi halinde yetki belgesi yenileme hakkı kaybedilir. Durum en geç 10 iş günü içinde ilgili kurumlara bir yazı ile bildirilir. Ayrıca bu yazının bir örneği de bilgi ve gereği için yetki belgesi sahibine gönderilir.

(4) Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan 30 günlük süre, sadece yetki belgesi yenileme hakkı olup; bu süre bu durumdaki kişilere faaliyette bulunma hakkı vermez.



Yetki belgelerinin değiştirilmesi

MADDE 19-

(1) Yetki belgesi sahipleri, sahip oldukları yetki belgesini bir başka yetki belgesiyle değiştirebilirler. Buna göre:

a) Yetki belgesi sahiplerinin, sahip oldukları yetki belgesini, ücreti daha fazla olan bir yetki belgesi ile değiştirmek istemeleri halinde; talep edilen yetki belgesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamaları ve her iki yetki belgesinin değişiklik tarihindeki geçerli tam ücretleri arasındaki ücret farkını ödemeleri kaydıyla yetki belgeleri değiştirilir.

b) Yetki belgesi sahiplerinin, sahip oldukları yetki belgesini, ücreti daha az olan bir yetki belgesi ile değiştirmek istemeleri halinde; talep edilen yetki belgesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamaları kaydıyla her iki yetki belgesi arasındaki ücret farkının iadesi yapılmaksızın yetki belgeleri değiştirilir.

c) (a) ve (b) bentlerine göre yapılan belge değişikliklerinde yeni verilen yetki belgelerinin geçerlilik süresinin bitiş tarihi önceki yetki belgesinin bitiş tarihi olarak düzenlenir ve varsa önceki taşıt belgesine kayıtlı taşıtları için düzenlenen taşıt kartlarından ücret alınmaz.



YEDİNCİ KISIM

Belge Ücretleri, Yetki Devri, Çeşitli ve Son Hükümler

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 87 - (1) 25/2/2004 tarihli ve 25384 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.



GEÇİCİ MADDE 1- (1) 25/2/2004 tarihinde ilk defa yetki belgesi kapsamına alınan ve yetki belgesi alma süresi Bakanlıkça uzatılan faaliyetler için;

a) 25/2/2004 – 28/2/2005 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 2 yıl 6 ay,

b) 1/3/2005 – 25/2/2006 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 1 yıl 6 ay,

c) 26/2/2006 – 30/6/2006 tarihleri arasında yetki belgesi alanların yetki belgelerinin geçerlilik süresine 1 yıl,



ilave edilir. Bu ilave süreler için yetki belgesi ve varsa taşıt kartları için herhangi bir ücret alınmaz.

Çöp atana 500 lira ceza

Karayolları otoyollarda aracından dışarı çöp atan sürücülere para cezası kesecek.




Karayolları otoyollarda aracından dışarı çöp atan sürücülere para cezası kesecek. Şimdilik İzmir-Aydın, İzmirÇeşme otoyolları ile çevreyolunda para cezası uygulamasını başlattıklarını belirten Karayolları İkinci Bölge Müdürü Erol Altun, yol kenarına çöp atan otomobillere 100 lira, kamyon ve otobüslere de 500 lira para cezası uygulayacaklarını açıkladı. Uygulamayı, otoyol üzerindeki dijital panolarda duyurduklarını belirten Altun, "Otoyola çöp atmak kültür ve terbiye meselesi. Alışkanlıklar artık değişmeli. Temiz bir çevre için bize verilen bu yetkiyi kullanmalıyız" diye konuştu.





KARAYOLU TAŞIMA KANUNU (1)

1


KARAYOLU TAŞIMA KANUNU (1)

Kanun Numarası: 4925 / Kabul Tarihi: 10.7.2003

Yayımlandığı R.Gazete: Tarih: 19.7.2003 Sayı: 25173

Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5 Cilt: 42 Sayfa:

BİRİNCİ KISIM

Başlangıç Hükümleri

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 - Bu Kanunun amacı; karayolu taşımalarını ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemek, taşımada düzeni ve güvenliği sağlamak, taşımacı, acente ve taşıma işleri komisyoncuları ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği ve benzeri hizmetlerin şartlarını belirlemek, taşıma işlerinde istihdam edilenlerin niteliklerini, haklarını ve sorumluluklarını saptamak, karayolu taşımalarının, diğer taşıma sistemleri ile birlikte ve birbirlerini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini ve mevcut imkânların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

Kapsam

Madde 2 - Bu Kanun kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla yapılan yolcu ve eşya taşımalarını, taşımacıları, taşıma acentelerini, taşıma işleri komisyoncularını, nakliyat ambarı ve kargo işletmecilerini, taşıma işlerinde çalışanlar ile taşımalarda yararlanılan her türlü taşıt, araç, gereç, yapıları ve benzerlerini kapsar.

Ancak, özel otomobillerle ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar, genel ve katma bütçeli dairelerle, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve kamu iktisadî teşebbüslerine ait otomobillerle yapılan taşımalar, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait motorlu taşıt ve bunların römorkları ile yapılan taşımalar, lastik tekerlekli traktörlerle çekilen römorklarla yapılan taşımalar bu Kanun hükümlerine tâbi değildir.

İl sınırları içerisindeki taşımalar ile yüz kilometreye kadar olan şehirlerarası taşımaların düzenlenmesi il ve ilçe trafik komisyonları ile işbirliği yapılmak suretiyle ilgili valiliklere, belediye sınırları içerisindeki şehiriçi taşımalar belediyelere bu Kanuna göre düzenlenecek yönetmelik esasları dahilinde bırakılabilir.

Uluslararası anlaşmalar ile savaş hali, sıkıyönetim, olağanüstü hal ve doğal afet durumlarında uygulanacak hükümler saklıdır.

_____________

(1) Bu Kanunda, 22.2.2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu hükümlerine aykırılık bulunması durumunda, 5302 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı, söz konusu Kanunun 70 inci maddesi ile hüküm altına alınmıştır.

2

Tanımlar

Madde 3 - Bu Kanunda geçen;

Bakanlık: Ulaştırma Bakanlığını,

Taşıma işleri: Taşımacılık, acentelik, taşıma işleri komisyonculuğu, nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliğini,

Taşıma işleri işletmecisi: Taşıma işlerinde faaliyette bulunacak taşımacı, acente, taşıma işleri komisyoncusu, nakliyat ambarı ve kargo işletmecisini,

Sorumluluk sigortası: Bu Kanunun 18 inci maddesiyle ihdas edilen zorunlu karayolu taşımacılık malî sorumluluk sigortasını,

Taşıma: Yolcunun taşıta bindiği veya eşyanın taşımacıya teslim edildiği yerden varış noktasına götürülmesini,

Taşımacı: Taşımacı yetki belgesine sahip olan ve kendi nam ve hesabına taşımayı bir ücret karşılığı üstlenen gerçek veya tüzel kişiyi,

Eşya (yük) : İnsandan başka taşınabilen canlı veya cansız her türlü nesneyi,

Kalkış noktası: Yolcunun taşıta bindiği veya eşyanın taşımacıya teslim edildiği yeri,

Varış noktası: Yolcu bileti veya taşıma senedinde gösterilen, yolcu veya eşyanın götürülmek istendiği yeri,

Gönderen: Eşyayı taşımacıya teslim eden, gönderileni belirleyen ve taşıma senedini imzalayan kişiyi,

Gönderilen: Sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi ve taşıma senedinde belirtilen eşyanın teslim edileceği kişiyi,

Acente: Ticarî mümessil, ticarî vekil, satış memuru veya müstahdem gibi bağımlı bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak belirli bir yer veya bölge içinde daimî surette bir veya birden fazla taşımacıyı ilgilendiren sözleşmelerde aracılık etmeyi ve onlar adına taşıma sözleşmesi yapmayı meslek edinen kişiyi,

Taşıma işleri komisyoncusu: Ücreti karşılığında kendi namına ve bir müvekkil hesabına eşya taşıtmayı meslek edinmiş kişiyi,

Nakliyat ambarı : Bir veya birden fazla gönderenden toplu veya parça başı eşyanın teslim alınarak işletmecinin gözetimi ve denetimi altında yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, aktarma ve gönderilene teslim gibi hizmetlerin yapıldığı yeri,

Nakliyat ambarı işletmecisi : Bağımsız bir işyerinin kullanma hakkına sahip olan ve eşyayı teslim alarak kendi gözetim ve denetimi altında; yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, aktarma ve gönderilene teslim gibi hizmetleri yerine getiren, taşımayı yapan veya yaptıran ve bundan doğacak sorumluluğu üstlenen kişiyi,

3

Kargo: Tek parçada en fazla yüz kilogramı geçmeyen genellikle ambalaj ve kap içerisinde olan küçük boyutlu koli, sandık, paket gibi parça eşyayı,

Kargo işletmecisi: Bağımsız bir işyerinin kullanma hakkına sahip olan ve kargoyu teslim alarak kısa sürede gönderilene ulaştırmak amacıyla kendi gözetimi ve denetimi altında yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, aktarma ve gönderilene teslim gibi hizmetleri yerine getiren, taşımayı yapan veya yaptıran ve bundan doğacak sorumluluğu üstlenen kişiyi,

Yolcu: Taşıtı kullanan sürücü ile hizmetliler dışında taşıtta bulunan kişileri,

Tehlikeli yük: Bu Kanuna göre düzenlenecek yönetmelikte tehlikeli olarak kabul edilen yükü,

Parça başına taşıma: Bir veya birden çok gönderenin aynı veya birbirinden ayrı gönderilene ait eşyaların taşınmasını,

Yolcu bileti: Yolcunun taşınması yükümlülüğünü içeren, yönetmelikte öngörülen şekil ve şartları ihtiva eden ve yolcuya verilmesi zorunlu belgeyi,

Şehirlerarası taşıma: Herhangi bir ilin herhangi bir noktasından veya yerleşim biriminden başlayıp diğer bir ilin herhangi bir noktasında veya yerleşim biriminde biten taşımaları,

Uluslararası taşıma: Türkiye’den veya Türkiye'ye karayoluyla; Türkiye üzerinden karayoluyla transit, Türkiye'ye denizyolu, demiryolu ve havayolu ile gelip karayolundan üçüncü ülkelere yapılan taşımaları,

Düzenli sefer: Belirli bir zaman ve ücret tarifesine göre, tespit edilmiş bir güzergâhta önceden açıklanmış yerleşme birimleri arasında yapılan taşımaları,

Arızî sefer: Aynı taşıtla bütün güzergâh boyunca aynı yolcu grubunun taşınması ve kalkış noktasına geri getirilmesi şeklindeki kapalı kapı seferleri ile gidişi dolu, dönüşü boş veya gidişi boş, dönüşü dolu seferleri,

Mekik sefer: Birden fazla gidiş ve dönüş seferinde aynı kalkış yerinden aynı varış yerine önceden gruplandırılmış yolcuların taşınmasını,

İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Taşımada Genel Kurallar

Genel kural

Madde 4 - Taşımalar; ekonomik, seri, elverişli, güvenli, çevreye kötü etkisi en az ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest rekabet ortamında gerçekleştirilir.

4

Yetki belgesi alma zorunluluğu ve taşıma hizmeti

Madde 5 - Taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapılabilmesi için Bakanlıktan yetki belgesi alınması zorunludur.

Taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yetki belgesi alınabilmesi için taşıma işleri işletmecilerinin meslekî saygınlık, malî yeterlilik ve meslekî yeterliliğe sahip olması gerekmektedir. (Ek cümle: 23.1.2008 – 5728/516 md.) Ayrıca, karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçlarda çalışan şoförlerin, sürücü mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunludur. Bu maddeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. 18.1.1954 tarihli ve 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu hükümleri saklıdır.

Taşımacılara, yetki belgesinden ayrı olarak taşımalarda kullanılacak taşıtların niteliğini ve sayısını gösteren taşıt belgesi ile taşımacının taşıt belgesinde kayıtlı her taşıt için düzenlenen ve taşıtta bulunması gereken taşıt kartı verilir.

Taşıma işleri işletmecilerinin sayısı, yolcu ve eşya kapasitesi, taşıtların durumu, güvenlik veya benzeri nedenlerle Bakanlık, yetki belgelerinin verilmesinde sınırlamalar ve yeni düzenlemeler getirebilir.

Tehlikeli yük taşıyan taşıtlar ve bunların bağlı olduğu taşımacılar, taşıyacakları yüklerin özelliğine uygun olduğunu gösteren bilgi ve belgelere dayanarak birinci fıkrada belirtilen yetki belgesinden ayrı olarak ilgili mercilerden ayrıca izin almakla yükümlüdürler.

Taşımacılar, taşıma hizmetlerini kabul edilebilir bir neden olmaksızın veya zorunlu haller dışında yapmaktan kaçınamazlar ve taşıma hizmetinden herkesin her zaman yararlanmasını sağlamak zorundadırlar.

Taşımalar, diğer taşımacılar veya üçüncü şahıslar tarafından engellenemez.

Taşımacının sorumluluğu

Madde 6 - Yolcu ve eşya taşımaları, kanunlara ve taşımacı ile yolcu ve gönderen arasındaki sözleşmelere uygun olarak yapılır. Yolcu taşımaları biletsiz veya taşıma sözleşmesiz, eşya taşımaları taşıma senetsiz yapılamaz.

Taşımacı, acentesinin acentelik sıfatıyla yapmış olduğu bu Kanun kapsamındaki faaliyet ve işlemlerden müteselsilen sorumludur.

Taşımacı, yolcu ve eşyanın güvenlik içinde taşınmasından sorumludur. Yolcu ve gönderenler de taşımacının güvenlik yönünden almış olduğu tedbirlere uymak zorundadırlar.

Taşımacı, çevre kirliliğini önleme, çevre ve insan sağlığını koruma amacıyla yürürlüğe konulan mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

Taşımacının yükümlülüğü

Madde 7 - Taşımacı, yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli bir yolculuk yapmasını sağlayacak tedbirleri almak, yolcu ve eşyayı taahhüt ettiği yere kadar götürmekle yükümlüdür.

İlgili mevzuat hükümlerine uygun bir taşıtı, nitelikli şoför ve hizmetli personeli sefere göndermek, şoförlerin sürücü belgelerinin bulunup bulunmadığını araştırmak, teknik şartlara

5

uymayan taşıtların trafiğe çıkmasına engel olmak, güzergâh mesafesini dikkate alarak yeteri kadar şoför bulundurmak, taşıt kartları olmayan ve bu Kanunda öngörülen sorumluluk sigortası bulunmayan taşıtları trafiğe çıkarmamak hususunda taşımacı gereken özeni ve duyarlılığı göstermek zorundadır.

Karayolları alt yapısı, işletilmesi, trafiği, doğal afetler, meteorolojik şartlar ile arıza ve kaza hali dahil, beklenmeyen sebeplerle ilgili olarak ortaya çıkan ve taşımanın devamına engel olan sebeplerin, belirsiz bir beklemeyi mecburî kılması veya varış noktasına kadar gerekli zamanın bir katından daha fazla beklemeyi gerektirmesi halinde, imkân olduğu takdirde taşımacı bir başka güzergâhı izleyerek taşımayı tamamlamak, aksi halde yolcuyu güzergâh üzerinde yolcunun dilediği bir yere kadar götürmek veya yolcu ve eşyayı hareket noktasına geri getirmekle yükümlüdür.

Bu gibi hallerde, yolcunun ve eşya sahibinin bütün hakları saklı olup, taşımacılar herhangi bir ek ödeme veya benzeri talepte bulunamazlar.

Eşya için taşıma senedindeki hükümler uygulanır.

Taşımacılar altışar aylık süre ile yılda en az iki kez şoförlerinin ceza puanı durumunu Emniyet Genel Müdürlüğünden öğrenmek ve ceza puanı yüksek olan şoförlerle ilgili, eğitim ve iç denetim yönünden gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Gönderenin sorumluluğu

Madde 8 - Gönderen, eşyanın varış noktası, cinsi, miktarı ve nitelikleri ile diğer önemli bilgileri tam ve doğru olarak taşımacıya bildirmek zorundadır. Yanlış ve eksik bildirmelerden doğacak her türlü sorumluluk gönderene aittir. Taşımacı, bir ihbar veya şüphe halinde yetkili ve görevlilerin huzurunda eşyayı kontrol ettirebilir.

Acente, taşıma işleri komisyonculuğu, nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanların sorumluluğu

Madde 9 - Acenteler ve taşıma işleri komisyoncuları bu sıfatla yapmış oldukları faaliyet ve işlemlerden taşımacı ile müştereken ve müteselsilen sorumludur. Nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanlar, eşyayı teslim aldığı andan teslim edinceye kadar, eşyanın tamamı ve kısmen kaybından ve vuku bulacak hasarından, korunması ve taşınmasından, güvenliği ve düzenliliğini sağlamaktan, çevre kirliliğini önleme ve insan sağlığını koruma konusundaki kurallara uymaktan sorumludur.

Taşıma yasağı

Madde 10 - Acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu yetki belgesine sahip olanlar taşımacı yetki belgesi almadan kendi nam ve hesaplarına taşıma yapamaz ve yaptıramazlar.

Taşıma işleri komisyoncularının, kendi namlarına eşya taşıtabilmeleri için bu taşımaları bir müvekkil hesabına yapmaları zorunludur.

Yolcu taşımacılığında komisyonculuk yapılamaz.

6

Ücret ve zaman tarifeleri

Madde 11 - Düzenli yolcu ve eşya taşımaları, nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği ücret tarifeleri, yetki belgesi sahiplerince geçerlilik süresi de belirtilmek suretiyle hazırlanır ve Bakanlığa bildirilir.

Ücret tarifelerine uyulması ve bu tarifelerin görülebilecek şekilde işyeri, terminal ve bilet satış yerlerine asılması ve taşıtlarda bulundurulması zorunludur.

Yolcu ve eşya taşıma, yükleme, boşaltma, depolama ve aktarma hizmetleri de dahil olmak üzere ücret tarifelerinin, ülke ekonomisi ve kamu yararı aleyhine sonuç vermesi ve aşırı ücret uygulanması veya rekabet ortamının bozulması halinde ve gerektiğinde taban ve tavan ücretleri Bakanlıkça tespit edilebilir.

Ücret tarifeleri başlangıç ve bitiş noktaları arasında gidiş ve dönüşte aynı şekilde düzenlenir. Değişik fiyat tarifesi uygulanamaz.

Düzenli yolcu ve eşya taşımaları zaman tarifesine tâbidir. Taşımacılar tarafından geçerlilik süresi de belirtilmek suretiyle hazırlanan zaman tarifeleri, Bakanlıkça onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.

Taşımacılar zaman tarifelerine uymak ve tarifelerini görülebilecek şekilde işyeri, terminal ve bilet satış yerlerinde bulundurmak zorundadırlar.

Ücretsiz ve tarife altı uygulamalarına ilişkin esaslar yönetmelikte düzenlenir.

İKİNCİ KISIM

Uluslararası Taşımalar

BİRİNCİ BÖLÜM

Uluslararası Taşımaların Kapsamı ve Taşıma Yetkisi

Uluslararası taşımaların kapsamı

Madde 12 - Uluslararası yolcu ve eşya taşımaları;

a) Türkiye'ye karayoluyla veya demiryoluyla herhangi bir hudut kapısından giren veya Türkiye'nin herhangi bir limanına denizyolu ile gelen karayolu taşıtlarıyla yapılan transit taşımaları,

b) Türkiye'ye demiryolu, denizyolu veya havayoluyla gelen ve varış noktasından karayolu taşıtlarıyla üçüncü ülkelere yapılan taşımaları,

c) Türkiye'den karayolu taşıtları ile diğer ülkelere yapılan taşımaları,

d) Diğer ülkelerden karayolu taşıtları ile Türkiye'ye yapılan taşımaları,

Kapsar.

7

Taşıma yetkisi

Madde 13 - 12 nci maddenin (a) bendindeki taşımaları, uluslararası ikili ve çok taraflı karayolu taşıma anlaşmalarına göre taşıma yapmaya yetkili veya Bakanlıkça izin verilmiş yabancı plâkalı taşıtlar ile uluslararası taşımalar için Bakanlıktan yetki belgesi almış taşımacılara ait taşıtlarla yapılabilir.

12 nci maddenin (b) bendindeki taşımalar, Bakanlıktan uluslararası taşımacı yetki belgesi almış taşımacılar tarafından yapılır. Yabancı plâkalı taşıtlara ise Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile taşıma yetkisi verilebilir.

Yukarıdaki fıkralarda taşıma yetkisi verilen taşıtların, hangi ülkelere hangi kara hudut kapısı, deniz limanı, hava alanı veya limanı, demiryolu istasyonu veya garından taşıma yapacağı Bakanlıkça belirlenir.

12 nci maddenin (c) ve (d) bentlerindeki taşımalar uluslararası taşımacı yetki belgesine sahip taşımacılar ile ikili ve çok taraflı karayolu taşıma anlaşmalarına göre izin verilmiş veya Bakanlıkça özel izin belgesi verilmiş yabancı taşımacılara ait taşıtlarla yapılabilir.

Yabancı plâkalı taşıtlar, Türkiye sınırları dahilinde ki iki nokta arasında taşıma yapamazlar.

İKİNCİ BÖLÜM

Yasak Haller, Taşımaların Düzenlenmesi, Geçiş Ücretleri

Yasak haller

Madde 14 - Zorunlu hallerde sınır mülkî idare amirince verilecek izin dışında, ilgili kanunlara ve taşımacı ile yolcu ve gönderen arasındaki sözleşmelere aykırı olarak, yolcu ve eşya sınır kapılarına taşınamaz, buralarda aktarmaları yapılamaz, eşya depolanamaz ve yolcular sınır kapısından yaya geçerek başka bir taşıta binemezler.

Taşımaların düzenlenmesi

Madde 15 - Türkiye'ye veya Türkiye üzerinden karayoluyla yapılacak transit taşımalarda, yurt içi taşımaları aksatmamak ve Türkiye üzerinden yapılan uluslararası taşımaları daha düzenli ve süratli kılmak amacıyla, gerektiğinde diğer taşıma sistemleri ile birlikte ve tamamlayıcı olmak üzere alt yapının fiziksel sınırları, güzergâhların belirlenmesine ilişkin mevzuat çerçevesinde, kota sistemi uygulanabilir.

Karayolu taşıma anlaşması olmayan ülkelerin taşımada kullanacağı taşıtlar Bakanlıkça verilecek izne tâbidir.

Geçiş ücretleri

Madde 16 - Karayolunun bakımı, korunması ile karayolu ve taşımanın yönetimine ilişkin giderlere katkıda bulunmak üzere yabancı plâkalı araçlardan geçiş ücretleri alınır.

Köprü, tünel ve otoyol ücreti gibi karayolu alt yapısının kullanılmasından alınan ücret ile eşya ve taşıtlar için yapılan hizmetlerin ücretleri, bu geçiş ücretlerine dahil değildir.

8

Bakanlık, geçiş ücretlerini tespit etmeye, artırmaya, indirmeye veya kaldırmaya yetkilidir.

Ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların hükümleri saklıdır.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Sorumluluk ve Sigorta

BİRİNCİ BÖLÜM

Yolcu Taşımalarında Sigorta, Sigorta Zorunluluğu, Sigorta Tarifeleri

Sorumluluk

Madde 17 - Şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacıları; duraklamalar dahil olmak üzere yolcunun kalkış noktasından, varış noktasına kadar geçecek süre içinde meydana gelecek bir kaza nedeniyle yolcunun ölümü, yaralanması ya da eşyasının zarara uğramasından dolayı sorumludur.

Zorunlu karayolu taşımacılık malî sorumluluk sigortası

Madde 18 - Taşımacılar, yolcuya gelebilecek bedenî zararlar için bu Kanunun 17 nci maddesinden doğan sorumluluklarını sigorta ettirmek zorundadır. Ancak, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık gerekli gördüğü takdirde, tespit edeceği yabancı ülkelerde ortaya çıkabilecek zararları teminat kapsamı dışında tutabilir.

Zorunlu karayolu taşımacılık malî sorumluluk sigortasını yaptırmakla yükümlü olan taşımacı; kendisinin veya eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilerin kusuru bulunmaksızın ve araçtaki bir bozukluk kazayı etkilemiş olmaksızın, kazanın bir mücbir sebepten veya hak sahibinin veya bir üçüncü kişinin ağır kusurundan ileri geldiğini ispat ederse sorumluluktan kurtulur.

Sorumluluktan kurtulamayan taşımacı, kazanın oluşunda zarar görenin kusurunun bulunduğunu ispat ederse, durum ve şartlara göre tazminattan indirim yapılabilir.

Sorumluluk sigortasına ilişkin sigorta genel şartları Hazine Müsteşarlığınca onaylanır. Sorumluluk sigortası tarife ve talimatları Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlıkça tespit edilir ve Resmî Gazetede yayımlanır. Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık tarifeyi serbest bırakmaya yetkilidir.

Bu Kanunda öngörülen karayolu taşımacılık malî sorumluluk sigortası Türkiye'de karayolu motorlu araçlar zorunlu malî sorumluluk sigortası branşında ruhsatı bulunan sigorta şirketleri tarafından yapılır.

Hak sahiplerinin çokluğu ve zorunlu malî sorumluluk sigortası

Madde 19 - Hak sahiplerinin tazminat alacakları, sigorta sözleşmesinde öngörülen teminattan fazla ise hak sahiplerinden her birinin sigortacıya karşı yöneltebileceği tazminat talebi, teminat tutarının tazminat alacakları toplamına olan oranına göre indirime tâbi tutulur.

9

Başka tazminat taleplerinin bulunduğunu bilmeksizin hak sahiplerinden birine veya birkaçına kendilerine düşecek olandan fazla ödemede bulunan iyi niyetli sigortacı, yaptığı ödeme çerçevesinde diğer hak sahiplerine karşı da borcundan kurtulmuş sayılır.

Meydana gelen zarar öncelikle taşımacının sorumluluk sigortasından karşılanır. Bu sorumluluk sigortası ile karşılanamayan zararlar için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre yapılması zorunlu olan malî sorumluluk sigortasına müracaat edilir.

Tazminatın azaltılması veya kaldırılması sonucunu doğuran haller

Madde 20 - Sigorta sözleşmesinden veya sigorta sözleşmesine ilişkin kanun hükümlerinden doğan ve tazminat yükümlülüğünün kaldırılması veya miktarının azaltılması sonucunu doğuran haller hak sahiplerine karşı ileri sürülemez.

Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda taşımacıya rücu edebilir.

Doğrudan doğruya talep hakkı

Madde 21 - Hak sahipleri, sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde doğrudan doğruya sigortacıya karşı talepte bulunabilirler.

Kaza sonucu ihbar ve zararların ödenmesi

Madde 22 - Sorumluluk sigortası tazminatına yol açan olay, sigorta ettiren veya hak sahibi tarafından öğrenildiği tarihten itibaren otuz iş günü, olay yurt dışında meydana gelmişse altmış işgünü içinde sigorta şirketine ihbar edilir.

Sigorta ettiren; kazaya, zarara veya olayla ilgili olarak açılacak davalara ilişkin bilgi ve belgeleri sigorta şirketine vermekle yükümlüdür.

Sigortacılar, hak sahibinin kaza veya zarara ilişkin belgeleri sigortacıya ilettiği tarihten itibaren, sekiz iş günü içinde sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarı hak sahibine ödemek zorundadır.

Sigortanın ispatı

Madde 23 - Sigorta şirketleri, şekli ve kapsamı Bakanlığın uygun görüşü ve Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlığın onayı ile belirlenip Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince bastırılacak sorumluluk sigortası belgesini, poliçe ile birlikte sigorta ettirene vermek zorundadır. Poliçede araçların plâka numaraları belirtilir ve her araç için sorumluluk sigortası belgesi düzenlenir.

Taşımacılar sorumluluk sigortası belgelerini araçlarında bulundurmak zorundadır. Sorumluluk sigortası belgesi bulunmayan araçlar sigorta teminatı sağlanıncaya kadar trafikten men edilir.

10

İKİNCİ BÖLÜM

Zamanaşımı, Yetkili Mahkemeler ve İcra Daireleri

Zamanaşımı

Madde 24 - Bu Kanuna göre yapılan sorumluluk sigortası sözleşmelerinden doğan her türlü tazminat davası, hak sahibinin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yıl ve her halde zarara neden olan olay tarihinden itibaren on yıl sonra zamanaşımına uğrar.

Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğmakta ve (…)(1) Türk Ceza Kanununda bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörülmekte ise tazminat davasında bu ceza zamanaşımı uygulanır. (1)

–––––––––––––––––––

(1) 23.1.2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanunun 517 nci maddesiyle bu fıkrada yer alan “765 sayılı” ibaresi madde metninden çıkartılmıştır.

Sorumlu kişi hakkındaki zamanaşımını kesen sebepler, sigorta şirketi hakkında da uygulanır. Sigorta şirketi hakkında zamanaşımını kesen sebepler sorumlu kişi hakkında da uygulanır.

Sorumluluk sigortasında tazminat yükümlülerinin birbirlerine karşı rücu hakları kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdikleri ve rücu edilecek kimseyi öğrendikleri günden başlayarak iki yılda zamanaşımına uğrar.

Yetkili mahkeme ve icra daireleri

Madde 25 - Sigorta sözleşmesinden doğan anlaşmazlıklar, tazminat ve rücu talepleri nedeni ile açılacak davalarda ve icra takiplerinde yetkili mahkeme veya icra daireleri; sigorta şirketinin veya şubesinin, sigorta sözleşmesini yapan acentenin, sigortalının, hak sahibinin, rücu edilenin ikametgâhındaki veya zarara yol açan olayın meydana geldiği yerdeki mahkeme ve icra daireleridir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Çeşitli Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM

Cezalar

İdarî para cezaları

Madde 26 - (Değişik: 23.1.2008 – 5728/518 md.)

Bu Kanunun;

a) (Değişik: 25.6.2009 – 5917/33 md.) 5 inci maddesine göre yetki belgesi almadan taşıma işinde faaliyette bulunanlara ikibin Türk Lirası,

11

5 inci maddesinin beşinci fıkrasına aykırı davranan taşımacılara beşyüz Türk Lirası,

5 inci maddesinin altıncı fıkrasına göre taşıma hizmetini yapmaktan kaçınan taşımacılara dörtyüz Türk Lirası,

5 inci maddesinin yedinci fıkrasına aykırı davranan bir taşımacının diğer bir taşımacının taşıma faaliyetini engellemesi halinde ikibin Türk Lirası,”

b) Bilette tayin edilen yeri başka bir kimseye verenler veya 6 ncı maddesine aykırı davranarak yolcu taşıyanlardan, her yolcu için taşıma ücretinin beş katı tutarı, taşıma senedi olmaksızın eşya taşıyanlardan bin Türk Lirası,

c) 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına aykırı davranan taşımacılara üçyüz Türk Lirası, üçüncü ve dördüncü fıkralarına aykırı davranan taşımacılara beşyüz Türk Lirası,

d) 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aykırı davranan yolcu taşımacılarına bin Türk Lirası, ikinci fıkrasına aykırı davranan taşımacılara beşyüz Türk Lirası, altıncı fıkrasına aykırı davranan taşımacılara üçyüz Türk Lirası,

e) (Değişik: 25.6.2009 – 5917/33 md.)10 uncu maddesine aykırı davranan acente ve taşıma işleri komisyoncularına ikibin Türk Lirası,

f) 11 inci maddesine aykırı davranarak ücret tarifesi düzenlemeyenlere beşyüz Türk Lirası, ücret tarifelerine uymayan veya değişik ücret tarifeleri uygulayanlara beşyüz Türk Lirası, bunun dışında ikinci fıkraya aykırı davrananlara ikiyüz Türk Lirası,

Zaman tarifesine uymayanlara ikiyüz Türk Lirası, zaman tarifelerini görülebilecek şekilde işyeri, terminal ve bilet satış yerlerinde bulundurmayanlara yüz Türk Lirası,

g) (Değişik: 25.6.2009 – 5917/33 md.) 13 üncü maddesine aykırı olarak yabancı plâkalı taşıtların Türkiye sınırları dâhilindeki iki nokta arasında taşıma yapması halinde, taşıt sahibine veya şoförüne ikibin Türk Lirası,

h) 14 üncü maddesine aykırı davrananlara beşyüz Türk Lirası,

ı) 18 inci maddesi hükümlerine göre sorumluluk sigortası yaptırmayan taşımacılara bin Türk Lirası,

18 inci madde hükümlerine göre sorumluluk sigortası yapmaktan kaçınan sigorta şirketlerine, ödenmesi gereken sigorta priminin on katı tutarında,

i) 22 nci maddesinin ikinci fıkrasına uymayan ve yükümlülükleri yerine getirmeyen taşımacılara beşyüz Türk Lirası,

j) 32 nci maddesine aykırı olarak terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindiren taşımacılara üçyüz Türk Lirası,

k) 5 inci maddesine göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere beşyüz Türk Lirası, şoförlere ise ikiyüz Türk Lirası,

İdarî para cezası verilir.

12

Ceza uygulaması

Madde 27 –(Değişik: 25.6.2009 – 5917/34 md.)

Bu Kanunda yazılı idari para cezalarını uygulamaya Ulaştırma Bakanının yetkilendirdiği Bakanlık personeli, trafik polisi ve zabıtası, trafik polisinin görev alanı dışında kalan yerlerde rütbeli jandarma personeli, sınır kapılarında görev yapan gümrük muhafaza ve gümrük muayene memurları ile bunların amirleri, terminallerde görevli belediye zabıtası yetkilidir.

Bu Kanun kapsamında faaliyet gösterenlere hangi hallerde uyarma, geçici durdurma ve iptal şeklinde idari müeyyideler uygulanacağına ilişkin hususlar yönetmelikle düzenlenir.

Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları, yönetmelikte düzenlenen uyarma, geçici durdurma ve iptal şeklindeki idari müeyyidelerin uygulanmasına engel teşkil etmez.

Suç ve ceza tutanakları

Madde 28 - (Mülga: 23.1.2008 – 5728/578 md.)

Para cezalarının ödenme süresi

Madde 29 - (Mülga: 23.1.2008 – 5728/578 md.)

Tekrar (1)

Madde 30 - (Mülga: 25.6.2009 – 5917/47 md.)

–––––––––––––––––––

(1) 23.1.2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanunun 520 nci maddesiyle bu maddenin “Para cezalarına itiraz ve suçlarda tekerrür” olan başlığı “Tekrar” olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

İKİNCİ BÖLÜM

İdarî Müeyyideler

Belge alma şartlarının kaybedilmesi ve tahrifat

Madde 31 - (Mülga: 25.6.2009 – 5917/47 md.)

13

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Terminal

Madde 32 - Düzenli seferli yolcu taşımalarında kalkış ve varışların bir terminalden yapılması esastır. Ancak yeri ve zamanı önceden belirlenen ve nitelikleri yönetmelikte tespit edilen ara duraklarda da yolcu indirmesi ve bindirmesi yapılabilir.

Yolcu taşımacılarının, en az bir yolcu terminaline bağımsız olarak veya birlikte sahip olmaları veya bu terminalin kullanma hakkını haiz olmaları zorunludur. Aynı terminalden, nitelik ve niceliğine göre birden fazla taşımacı yararlanabilir. Eşya taşımacılığında terminal bulundurma zorunluluğu aranmaz. Terminallerin özellikleri yönetmelikle belirlenir.

Ücretler

Madde 33 - Verilecek yetki belgeleri ve taşıt kartlarından ücret alınır. Ücreti alınmadan yetki belgeleri ve taşıt kartları verilmez. Yetki belgesinin yenilenmesinde ve zayiinde ücretin % 50'si alınır. Unvan değişikliği, adres değişikliği ve benzeri nedenlerle süresi bitmeden yenilenen belgelerden ücret alınmaz. (1)

–––––––––––––––––

(1) Bu fıkrada yer alan "%50'si" ibaresi; 21.4.2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle 1.1.2009 tarihinden geçerli olmak üzere "%15'i" şeklinde değiştirilmiştir.

Bu ücretler, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükmü uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

Bakanlık, görev alanına giren hizmetleri yerine getirmek için, merkezde Bakanın onayı ile döner sermaye işletmesi kurabilir. Döner sermaye miktarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. İşletmenin görevleri, gelirleri, işleyişi, denetimi ve diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.

(Ek fıkra: 21/4/2005 – 5335/21 md.) Döner Sermaye İşletmesinin 2004 yılı dahil gelirlerine ilişkin olarak 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun 49 uncu maddesi hükümleri uygulanmaz.

(Ek fıkra: 21/4/2005 – 5335/21 md.)Ulaştırma Bakanı; Bakanlıkça belirlenen usûl ve esaslar dahilinde, söz konusu gelirlerden;

1) Savaş, iç savaş, terör, kargaşa ve benzeri olağanüstü koşullara sahip ülkelerde uluslararası taşıma yaparken saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine 40.000 Yeni Türk Lirası’na kadar,

2) Değişik: 25/6/2009 – 5917/47 md.) Bakanlık, Döner Sermaye İşletmesinin mali imkânları ölçüsünde olmak üzere; ticari yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, kamyonet, traktör, kamyon, tanker ve çekicilerden yaşları ilgili mevzuatın getirdiği yaş sınırının üzerinde olanları devir alabilir, devir alınan taşıtların sahiplerine ve karayolu yatırım projelerine,

Ödeme yaptırmaya yetkilidir.

14

(Ek fıkra: 21/4/2005 – 5335/21 md.) Döner Sermaye İşletmesi devir alınan bu taşıtları yurtiçi ve yurtdışındaki gerçek ve/veya tüzel kişilere satış, hibe, devir ve benzeri yöntemlerle değerlendirebilir. Bu işlemlerden elde edilen gelirler Döner Sermaye İşletmesine gelir kaydedilir.

Yönetmelik

Madde 34 - Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde;

a) Taşımacılık, acente ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerde aranacak şartlar, verilecek yetki belgeleri ve taşıt belgeleri, her belge türü için gerekli olan taşıt kapasiteleri, taşıtların yaşı, nitelikleri, istiap hadleri ve terminal hizmetlerinde öngörülecek hususları,

b) Belgelerin geçerlilik süreleri, geri alınması ve uygulanacak idarî müeyyideleri,

c) Taşımacı, acente ve taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapacakların yükümlülükleri, bagaj ve taşımanın yardımcı hizmetleri,

d) Zaman ve fiyat tarifelerinin düzenlenmesi, yolcu bileti ve taşıma senedinin şekil ve muhtevasını,

e) Taşıma işlerinde çalışan şoför ve diğer görevlilerde aranacak şartlar ve nitelikleri,

f) Taşıma hizmetlerinin denetimi ve belge taleplerinin incelenmesi ile ilgili esasları,

g) Ücretsiz ve tarife altı uygulama esasları,

h) Kanunun uygulanmasıyla ilgili diğer esas ve usulleri,

Düzenleyen yönetmelikler Bakanlıkça hazırlanarak Resmî Gazetede yayımlanır.

Yetki devri

Madde 35 - Bakanlık, bu Kanun gereğince yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve yetkilerinin tamamını veya bir kısmını devredebilir. Devirle ilgili usul ve esaslar çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde uygulanacak mevzuat

Madde 36 - Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Geçici Madde 1 - Bu Kanuna göre yürürlüğe konulacak yönetmeliklerin yürürlüğe girdiği tarihten önce yetki belgesi almış olanlar hariç, şehirlerarası eşya taşımacılığı konusunda taşımacılık, acentelik, taşıma işleri komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapan gerçek ve tüzel kişiler başvurudaki şartlar aranmaksızın yönetmeliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde yetki belgesi almak zorundadırlar. Zorunluluk halinde bu süre Bakanlıkça altı aylık dönemlerle en fazla bir yıl uzatılabilir.

İlk defa yetki belgesi almak isteyenlerin talep ettikleri yetki belgesi ile ilgili faaliyette bulunduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Belge alma süresi bitiminden sonra müracaat edenlere bu Kanun ve bu Kanuna göre çıkarılacak yönetmelik hükümleri uygulanır.

15

Geçici Madde 2 - Geçici 1 inci maddede öngörülen süre içerisinde yetki belgesi alan taşımacılar, acente ve taşıma işleri komisyoncuları ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanlar yetki belgesi aldığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde durumlarını bu Kanun ve bu Kanuna göre çıkarılacak yönetmeliğe uydurmak zorundadırlar.

Geçici Madde 3 - Bu Kanunun yayımından önce ayrı terminal izni alan veya ayrı terminal işleten gerçek veya tüzel kişiler mevcut terminallerini işletmeye devam edebilirler.

Ancak, yönetmelikte bulunan şartları bir yıl içerisinde yerine getirmek zorundadırlar.

Yürürlük

Madde 37 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 38 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

16

4925 SAYILI KANUNA EK VE DEĞĠġĠKLĠK GETĠREN MEVZUATIN

YÜRÜRLÜĞE GĠRĠġ TARĠHĠNĠ GÖSTERĠR LĠSTE

Kanun

No. Farklı tarihte yürürlüğe giren maddeler Yürürlüğe giriş tarihi

5228 29 31/7/2004

5335 33 üncü maddenin birinci fıkrasında

yer alan ibare değiĢikliği 1/1/2009

33 üncü maddeye eklenen ikinci fıkranın (1)

numaralı bendi 1/1/2003 tarihinden geçerli

olmak üzere 27/4/2005

33 üncü maddeye eklenen diğer fıkra

hükümleri 27/4/2005

Değiştiren Yürürlüğe

Kanun 4925 sayılı Kanunun değişen maddeleri giriş tarihi

5728 5, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31 8/2/2008

5917 26, 27, 30, 31, 33 10/7/2009

19.07.2003 tarih ve 25173 sayılı Resmi Gazete (KTK Asıl)

31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazete (1.Değişiklik)

27.04.2005 tarih ve 25798 sayılı Resmi Gazete (2.Değişiklik)

08.02.2008 tarih ve 26781 sayılı Resmi Gazete (3.Değişiklik)

10.07.2009 tarih ve 27284 sayılı Resmi Gazete (4.Değişiklik)